Vrijeme traje u knjizi

Sto godina, sto knjiga, sto stuba

Kultura / Knjige | 27. 06. 2014. u 10:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedinstvena kronološka izložba 'Sto godina, sto knjiga, sto stuba' upriličuje se ambijentalno, na unutrašnjem stubištu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, 27. lipnja 2014. godine. Birani primjerci knjiga, u razdoblju od prigodne 1914. do tekuće 2014., mogu se razgledavati od 10 do 14 sati, a književni govor za otvorenje postavke bit će u 12 sati, stoji na stranicama Filozofskog fakulteta.

Život knjige traje u vremenu i, nimalo manje, vrijeme traje u knjizi. Supstancija njezina upravo je između vremena (godina) i prostora (stuba). Potrebne i usputne knjige su znakovi, kriteriji za sebe i nas koji daju i primaju. Vrijedi vraćanje navika s knjigom, u svagdanjici, za studij mladih osoba i dalja istraživanje. Otuda je i ovodobni tijek zbivanja više otvarati knjizi, za sto najvećih pa i sto najmanjih njezinih naslova.

Knjižnu građu za ovaj pothvat studenata i knjižničara ustupili su Narodna knjižnica Mostar (primjerci od 1914. do 1950, izabrala Nikolina Jurić), Knjižnica Filozofskoga fakulteta (naslovi od 1951. do 1997, izabrale Sanja Ledić i Ivana Vidačak) i Autorska knjižnica Društva hrvatskih književnika (djela od 1998. do 2014, izabrala Mira Jezerčić).

Idejni koncept projekta iznio je književnik i sveučilišni profesor Antun Lučić, a postavljanje izložbe proveli su studenti Dragana Petrović, Mirjana Džalto i Dijana Mrnjavac, uz suradnju s asistenticom Tinom Laco i istraživačkim centrom fakulteta.

U ovom činu očituje se organizacijska povezanost – sveučilišna, knjižničarska, nakladnička, tiskarska, zacijelo izložbena interkulturalnost kroz mogući pristup, domaći mali interliber, osobito s općega, povijesnog i kroatističkoga stajališta.

Kopirati
Drag cursor here to close