O Stazi Gospe Sinjske

Stipe Božić: Bitno je spojiti povijest i djevičanske prostore

Kultura / Flash | 27. 03. 2015. u 12:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ideja Staze Gospe Sinjske moja je ideja potekla od toga što su moja majka, supruga i neki drugi članovi obitelji puno puta išli pješke od Solina prema Sinju i onim što sam vidio na hodočasničkim putovima u svijetu'', rekao je poznati alpinist Stipe Božić u emisiji 'U dnevnom zrcalu' Radija Tomislavgrad.

Predstavljajući projekt, koji bi trebao u potpunosti biti dovršen početkom travnja, Božić je rekao kako, osim toga što se smatra velikim prijateljem ovih krajeva, rekao kako su ga na projekt nadahnula hodočašća obitelji te Staza Svetog Jakova u španjolskoj 800 kilometara.

''Ja sam došao na ideju. Zašto ne bi mogli napraviti put koji bi išao onom stazom slike Gospe Sinjske koja je došla iz Rame preko Tomislavgrada, pa onda je došla u Split, pa kasnije u Sinj i od tada mnogi hodočasnici idu prema Sinju. To sam predstavio na nekoliko mjesta te smo napravili inicijativu u Sinju, gradu koji je nositelj ovog projekta, te su se složili u drugim gradovima: Rami, Tomislavgradu, Livnu, Sinju i Solinu, pa smo mi kao GSS Stanica Split i napravili projekt'', rekao je Božić.

Pojasnio je kako je Grad Sinj naručio projekt od jedne agencije koji je pripremljen za europske fondove.

''Projekt traje dvije godine i bit će završen 9. travnja a rezultat će biti da ćemo tu stazu cijelu označiti, izdati turističku kartu i vodič. Educirali smo stanovništvo i turističke zajednice i nadamo se da će na nju dolaziti tisuće hodočasnika'', rekao je Božić i dodao kako bi ovo trebalo pomoći ljudima da i oni moda razviju svoje gospodarske djelatnosti te da se širi ideja hodanja, zdravog načina života, uli o povijesti te da se šiti ideja o humanoj priči i religiji.

''Staza je duga 157 kilometara a od toga je 90 posto kroz BiH. Prelazi se preko prijelaza Kamensko i uglavnom smo planirali da se može prijeći i biciklom. Svaka od kontrolnih točaka ima i odmorište i na njima će biti pečati koji će se moći utisnuti kao i dokaz turistima da su oni to prošli te će im u crkvama biti izdane potvrde i uspomene za prijeđeni hodočasnički put'', rekao je Božić.

Govoreći o izvorima na osnovu kojih je Staza trasirana, Božić je rekao kako su se oslanjali na predanja te na stare zapisa u kojima je opisivana sudbila slike Gospe Sinjske.

''Međutim, točno se ne može rekonstruirati kuda je slika došla jer je to jednim dijelom legenda. U sukobu s Turcima zasluge za pobjedu su se pripisivale toj slici i od tada je aktualno štovanje Gospine slike i Gospe Sinjske. To je naša priča i to želimo razviti i nekako je to faktor ujedinjenja ovih svih krajeva'', rekao je za Radio Tomislavgrad Božić.

Ističe kako su sve povijesne priče vrlo zanimljive.

''To je ono što nama treba, da ljude navučemo ne samo da hodaju nego da uče kroz povijest te da se poistovjete s tim starim ljudima'', rekao je Božić istaknuvši kako je ovaj prostor, ramskog i duvanjskog kraja izuzetno zanimljiv prostor za planinarenje i hodače.

''Prostor je čist, nije zagađen prometnicama ni preurbanim dijelovima. Prostor je neotkriven i djevičanski. On je blizu velikih središta i malo je iskorišten, pogotovo zimi. Sve više se traži iskonska čistoća i ovi prostori su izvrsni za to'', rekao je Božić pohvalivši sve češću pojavu planinara na ovim prostorima rekavši kako je vrlo bitno da se to proširi među domaćim stanovništvom a ne da se ljepote prepoznaju tek kada ih prepoznaju stranci.

''Osobno sam puno puta bio na Čvrsnici i na Vranu i na svim okolnim brdima i zaista cijenim prostor kao jedan od djevičanskih i lijepih'', rekao je Božić i dodao kako se i na ovom projektu vidi kako potreba za izlaskom u prirodu širi.

Kopirati
Drag cursor here to close