Prapovijesno blago

Središnja Bosna krije praslonove, nosoroge i žirafe

Kultura / Flash | 23. 10. 2014. u 11:17 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priroda Bosne i Hercegovine krije velike povijesne misterije, no malo tko u BiH zna da su upravo u Središnjoj Bosni u Gornjem Vakufu – Uskoplju, točnije u rudniku uglja Gračanica pronađeni fosili praslonova, nosoroga i čak dvije vrste žirafe starih oko deset milijuna godina.


Foto: Bljesak.info

Enes Manović, već deset godina za redom izlaže na Sajmu minerala, kristala, fosila, poludragog i dragog kamenja u Kreševu, gdje je izložio svoje neobične fosilizirane ostatke bh. prapovijesnih životinja.

''Ovdje izlažem fosile praslonova gomfoterija, dinoterija i dinoterja giganteuma, jednu vrstu nosoroga i dvije vrste žirafa'', kazao je za Bljesak.info Manović naglašavajući kako je imao brojne ponude za ove pronalaske, ali ih čuva te će ih pokloniti Zemaljskom muzeju kada se otvori.

''Nešto mora ostati i kod nas. Ipak je to naše blago. Ove izloške ću pokloniti Zemaljskom muzeju kada se otvori'', dodaje.

U fosiliziranim izlošcima mogu se vidjeti ostaci četiri kljove (dvije gornje i dvije donje, koje su srasle) gomfoterija koje su oko deset milijuna godina.


Foto: Bljesak.info; Zub praslona iz porodice mastadona, zubi su bili veličine oko 20cm

Drugi praslon ili mastadon deinoterijum bavarikom star isto desetak milijuna godina, je imao kljove okrenute prema dolje kako bi mogao vaditi krojenje kojim se hranio. Praslonovi su bili biljojedi, visine četiri i pol metra, a Manović kaže da je važno naglasiti kako je prije bilo puno više kisika i biljke su bile puno veće nego danas.

''Na ovom području je nađeno 20-ak vrsta životinja iz tog razdoblja'', dodaje Manović.


Foto: Bljesak.info

 

Kopirati
Drag cursor here to close