EU pokret za humanost

Srđan Aleksić posthumno odlikovan ordenom za humanost i ljudskost

Kultura / Flash | 09. 05. 2014. u 12:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srđan Aleksić, hrabri mladić iz Trebinja koji je tijekom proteklog rata u Bosni i Hercegovini izgubio život jer je branio sugrađanina Bošnjaka, danas je u gradskoj upravi posthumno odlikovan Ordenom za humanost, ljudskost, koji dodjeljuje Europski pokret u Bosni i Hercegovini.

Srđanov otac Rade Aleksić Orden je primio iz ruku potpredsjednika Europskog pokreta Dine Čolića, rekao je Agenciji Fena predsjednik Predrag Praštalo.

Nakon toga je delegacija, sa Srđanovim ocem i trebinjskim gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem obišla grob mladog heroja, gdje mu je odana počast i položeno cvijeće.

Rade Aleksić je potom za Agenciju Fena rekao da Orden za ljudskost i humanost doživljava kao priznanje njegovom rano preminulom sinu od svih građana Bosne i Hercegovine.

Članovi Europskog pokreta su konsultirali Srđanovog oca o tome na koji način bi želio da podsjećanje na sinovljev herojski čin i humanost bude trajno, dugoročno.

Otac je predložio, a trebinjski gradonačelnik i Europski pokret prihvatili ustanovljenje nagrade "Srđan Aleksić" za najbolje sudionike godišnjih kazališnih igara u Trebinju jer je Srđan volio kazališnu umjetnost.

Prvi će takvu nagradu uručiti najboljem sudioniku ovogodišnjih igara visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, rekao je predsjednik Europskog pokreta Predrag Praštalo.

Ta asocijacija je inicirala i da ubuduće svakog 9. svibnja, u 14 sati jer je u tom satu ugašen Srđanov život, svaki građanin zastane na trenutak i položi cvijet za mladog heroja gdje god se zatekne - u parku, pred zgradom, u školi.

Razlog što je Srđanovom ocu Orden danas uručio Dino Čolić, potpredsjednik Europskog pokreta u BiH, a ne predsjednik Praštalo, jeste što i sam Čolić ima orden, primljen svojevremeno od francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozyja za prijateljstvo među narodima, humanizam i podršku europskim integracijama.

Srđan Aleksić hrabro je izgubio život 1993. godine kao 27-godišnji mladić, braneći prijatelja Bošnjaka od pijanih rezervista u centru Trebinja.

Poslije nekoliko dana je od batina zadobivenih zbog suprotstavljanja preminuo u trebinjskoj bolnici.

Srđanov otac Rade od tada izjavljuje da je tužan i dodaje da je i ponosan jer je njegov sin pokazao kako treba da se odnosi čovjek prema čovjeku.

Kopirati
Drag cursor here to close