Poruke

Srbija će vratiti umjetnine Hrvatskoj kad se vrati narod

Kultura / Flash | 18. 04. 2014. u 07:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetnine koje Hrvatska potražuje od Srbije nisu hrvatsko kulturno blago, nego blago Srpske pravoslavne crkve i bit će vraćeno kada se vrati narod i poprave pravoslavne crkve, poručuju stručnjaci.

Hrvatski zastupnici Tonino Picula i Dubravka Šuica zatražili su u Europskom parlamentu da vraćanje "opljačkanog hrvatskog kulturnog blaga tijekom rata devedesetih" bude dio pregovaračkog paketa za ulazak Srbije u Europu.

"To blago nije otuđeno ili ukradeno, već je sklanjano kako bi bilo sačuvano od uništenja. I to nije hrvatsko kulturno blago, već blago Srpske pravoslavne crkve. Ili Hrvati ne znaju što traže ili možda Hrvatska hoće da pošalje poruku Srbima da želi da se vrate", rekao je upravnik Galerije fresaka u Beogradu Bojan Popović za beogradske Večernje novosti.

Naveo je kako se nitko iz Srbije ne protivi tome da ono što je sačuvano iz srpskih eparhija u Hrvatskoj u njih bude i vraćeno, ali tamo gdje žive Srbi i gdje su obnovljene crkve, ali problem je gdje vratiti one ikone iz hramova koji su uništeni.

"Nekada je postojao Muzej Srba u Hrvatskoj, a Srbi su bili konstitutivni narod u Ustavu. Sada nema ni jednog, ni drugog", rekao je Popović.

Nikola Kusovac, nekadašnji kustos Narodnog muzeja izričito se usprotivio da Srbija podliježe, kako kaže, hrvatskim ucjenama, i podsjetio na mnoštvo srpskih crkava i manastira koji su spaljeni i uništeni.

Kusovac je rekao da je većina do sada vraćenih predmeta, vraćena političkom odlukom bez savjetovanja struke.

Osim crkvene imovine, istakao je on, do sada je vraćena čuvena Bauerova zbirka, u kojoj je bilo i djela srpskih umjetnika, te dio kolekcije iz Muzeja u Vukovaru, koji je također ''bio srpsko-hrvatski, pa je kroatiziran''.

Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske podsjeća da je nestalo oko 7.000 ikona, od kojih se neke i danas prodaju "na crno" i podsjeća da su knjige pisane ćirilicom ''odavno završile na lomači''.

Kopirati
Drag cursor here to close