IV. bojna

Spomenik uz Katedralu kao simbol branitelja Domovinskog rata kojeg u vječni život odnose anđeli

Kultura / Flash | 21. 08. 2015. u 11:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku je izgradnja spomen obilježja za poginule branitelje IV. bojne 'Tihomir Mišić' u Ulici biskupa Čule, pored mostarske Katedrale uz kojeg je planirano i uređenje okolnog prostora.

Spomenik u potpunosti financira Udruga – klub IV. bojne 'Tihomir Mišić' HVO Mostar uz pomoć priloga suboraca i ljudi koji žele pomoći, dok će cijena obnove okolnog prostora doseći preko stotinu tisuća maraka.

''Udruga je registrirana u svibnju 2013. godine od tada smo poduzeli sve potrebne aktivnosti kako bi se napravio spomenik za poginule branitelje. Izabrano je predsjedništvo Udruge kojeg čine Ivica Raspudić, Drago Mišić, Miro Primorac, Mirko Stojanović, Zoran Martinović i Darko Mabić, Mirko Udovičić i ja Veselko Crnjac, koji smo također na čelu izgradnje spomenika. S projektom smo upoznali čelne ljude u gradu koji su nam obećali podršku, te smo stupili u kontakt s Katedralom i biskupom koji su nam odobrili 450 četvornih metara prostora kod Katedrale'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Veselko Crnjac.

Inače spomenik izrađuje akademski kipar Dalibor Nikolić, dok je uređenje okolnog prostora povjereno Tihomiru Roziću, koji je napravio idejno rješenje spomenik obilježja.

''Spomenik simbolizira branitelja Domovinskog rata kojeg u vječni život odnose dva anđela. Spomenik je smješten na blago povišenom platou i uokviren stupovima čija se visina progresivno povećava prema kamenom portalu. Prilaz platou uređen je kamenim popločanjem, zelenilom i s dva prostora za sjedenje. Plato uokviruje 25 stubova, koji na simboličan način predstavljaju poginule branitelje odnosno 25 polja na šahovnici. Dva posljednja stuba spajaju se u kameni portal koji simbolizira put prema vječnom životu. Kroz portal se može proći na mali konzolni balkon iznad rijeke Radobolje. Također dogovorili smo se da na spomeniku neće biti napisana imena, na postolju će biti logo bojne, grb, i eventualno neki tekst iz Biblije'', rekao je Crnjac opisujući izgled spomenika, koji će biti velik oko 2,20 metara a zajedno s postoljem oko tri metra, bit će širok oko 1,45 metara te se izrađuje od bijelog segetskog kamena koji će biti debel oko 50 cm.

Spomenik se izrađuje u Širokom Brijegu, te bi trebao biti gotov za dva mjeseca, dok bi cjelokupno obilježje trebalo biti završeno na ljeto iduće godine.

''Nama se ne žuri, ali planiramo iduće godine do Lipanjskih zora točnije, 10. lipnja otkriti spomenik, ako slučajno bude problema, onda na će otvaranje biti na dan bojne 25. kolovoza iduće godine'', precizirao je Crnjac.

Grad je odobrio određen broj sredstava da se uredi park, a kako Crnjac ističe sada je idealna prilika da se uredi korito Radobolje.

''Koliko će se uraditi i koja je spremnost za uređenje korita ne znamo. Također gospodin Dalibor Nikolić nam je smanjio cijenu, tako da sa svake strane pokušavamo uštedjeti'', ističe Crnjac, dodajući kako je otvoren i žiro račun gdje svi koji žele i koji su u mogućnosti mog donirati sredstva za izgradnju.

Svi koji žele ili su u mogućnosti sudjelovati u izgradnji spomenika, svoju novčanu donaciju mogu uplatiti u UniCredit banku 3381302232417759 s naznakom na ''Izgradnja spomenika''
Kopirati
Drag cursor here to close