U znak prosvjeda

Spomenik najpoznatijeg slovenskog pjesnika omotan žicom

Kultura / Flash | 08. 02. 2016. u 13:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepoznate osobe omotale su žicom, u noći s nedjelje na ponedjeljak, kip najslavnijeg slovenskog pjesnika Franceta Prešerna u središtu Ljubljane, a vjeruje se da se radi o prosvjedu protiv neriješene migracijske krize u Europi.

Policija je potvrdila incident, navevši da se ispituju okolnosti događaja i da su nadležne službe pozvane kako bi se utvrdilo nije li na spomeniku došlo do oštećenja. Žica su u međuvremenu uklonili vatrogasci, a isto tako i škare koje su nepoznati počinitelji stavili u ruke muzi koja se nalazi iznad pjesnika.

Prešernov spomenik nalazi se na Prešernovu trgu u središtu Ljubljane, na lijevoj obali rijeke Ljubljanice. To je je od najpoznatijih okupljališta, osobito mladih, te općenito jedno od najfrekventnijih mjesta u gradu. Spomenik pjesniku, koji je i autor stihova slovenske himne, postavljen je 1905. godine, rad je kipara Ivana Zajca, a za njega su se prikupljali dobrotvorni prilozi ne samo u Sloveniji, nego i u ostalim slavenskim pokrajinama bivše Austro-Ugarske.

U vrijeme kad je kip postavljen tadašnji je ljubljanski biskup tražio da se s njega ukloni lik razgolićene muze, ali to nije dopustio liberalni gradonačelnik tadašnje Ljubljane Ivan Hribar.

Mediji pišu da omatanje Prešernova spomenika žicom po svoj prilici nije bio čin običnog huliganizma, jer je istodobno i niz topografskih tabli u mjestima uz slovensko-hrvatsku granicu osvanuo "ukrašen" omotanom žicom, a sve se dogodilo na Praznik kulture koji se u Sloveniji slavi danas, na dan Prešernove smrti. Na taj se dan ponekad znaju događati i svojevrsni performansi, odnosno akcije protiv pojedinih pojava u politici i kulturi.

Kako je objavila Slovenska televizija koja je stupila u kontakt s nekim aktivistima koji su postavili žicu na topografske table uz granicu, njihova namjera nije bila prosvjed protiv vlade Mire Cerara nego protiv sve većih restrikcija u EU za migrante i nesposobnosti europskih država da nađu rješenje za višemjesečnu izbjegličku krizu.

Kopirati
Drag cursor here to close