Filmski festival

Split postao grad filma

Kultura / Flash | 13. 09. 2015. u 12:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekcijom filma Nasilje (Violencia) kolumbijskog redatelja Jorgea Forera u subotu navečer je u Splitu otvoren 20. Splitski filmski festival i međunarodni festival novog filma na kojem će tijekom sedam sljedećih dana biti prikazan 91 film iz 42 zemlje svijeta.

Ovogodišnji program ima osam sekcija, a u posebnom dijelu programa predviđene su radionice na ovogodišnju temu Festivala, a to je svjetlo s obzirom da je 2015. proglašena Godinom svjetlosti.

Od 91 filma 32 su dugometražna, 59 kratkometražnih među kojima su filmovi iz Tanzanije, Afganistana, Maroka, Tajlanda, Egipta, Perua i Vijetnama.

Na listi dugometražnih filmova gledatelji će moći pogledati “Oploditelja” redateljice Kim Quy Bui, “Sobaricu Lynn” njemačkog redatelja Inga Haeba, hrvatski film “Rakijaški dnevnik” Damira Čučića i višestruko nagrađivanog filipinskog redatelja Charliebebs Goheti sa filmom “Loveći valove”.

Među kratkometražnim filmovima konkurencija je veća i tu će gledateljima među ostalim filmovima biti ponuđen film kanadskog redatelja Vincenta Ducarnea “Prelazeći granicu”, potom dva filma Amerikanca Jona Josa “Plavi tjesnac” i “Jezero Bowman”, te će se naposljetku predstaviti njemački redatelj Jan Soldat s filmom “Zatvorski sustav 4614”.

Ove je godine novost sekcija Hrvatskog filma koju se organizatori festivala formirali zbog velikog zanimanja publike za domaću kinematografiju, pa će se prikazati dugometražni filmovi “Imena višnje” redatelja Branka Schmidta, “Vlog” Bruna Pavića, “Svinjari” Ivana Livakovića, te “Sirene i krikovi” Ivana Perića. Prvi put ove godine postoji filmski dio programa EdU Kino namijenjen, u Kinoteci Zlatna vrata će biti prikazan afganistansko-kanadski film “Mina hoda” kanadskog redatelja Yosefa Brakija koji je svoju premijeru imao na 65.

Međunarodnom filmskom festivalu na Berlinaleu. Segment posebnog dijela programa čine filmovi iz Programa HKU Umjetničkog sveučilišta u Utrechtu.

Posebno zanimljiv na ovogodišnjem Festivalu bit će dvodnevni kolokvij 'Brodolom jedrenjaka Stefano 1875.-2015'. u organizaciji direktora Istraživačkog centra Nacionalne akademije slike i zvuka australskog Sveučilišta Murdoch i Joška Petkovića.

Festival, koji će se održavati u kinima Central i Karaman, kinoteci Zlatna vrata, Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Etnografskom muzeju i u Galeriji umjetnina, zatvara se 19. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close