Predstavljanje knjige

Sonja Jurić: Draga djeco uživajte i budite sretni dok ste djeca

Kultura / Knjige | 17. 05. 2014. u 08:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunoj dvorani Osnovne škole fra Petra Bakule u Mostaru, u petak 16. svibnja 2014. je odžana promocija knjige Biti dijete i slikovnice pod nazivom  Priča o Steli, morskoj zvijezdi, mostarske književnice Sonje Jurić.

Promociju su priredili učenici ove osnovne škole: voditelj programa Antonio Zirdum, glazbene numere su izveli Vedrana Šabanović i Luka Vego, a tekstove iz knjige su čitali: Filip Crnjac, Eugen Kozomara, Janja Jarak, Leonarda Vuga, Lana Ibrulj i Lucija Ivanković. O knjizi su govorili mostarski književnici Ivan Šunjić i Mirko Božić.

Svoju novu zbirku priča za djecu Sonja Jurić koncipirala je kao mali intimni dnevnik svakodnevice u kojoj su njeni glavni junaci, djeca i odrasli, „uhvaćeni“ u neobičnim situacijama, malim sukobima ili nesporazumima koji pričama daju uvijek zanimljiv i neočekivan završetak, naveo je Šimo Ešić u recenziji knjige Biti dijete.

Kako je napisao Knjiga ustrajava u nakani istaknutoj u naslovu 'Biti dijete'.Ostaje, dakle, dosljedna i u njenom likovnom elementu, za dječje knjige često jednako važnom kao što je i njen literarni predložak.

Ilustriranje nije povjereno nekom odraslom, iskusnom, školovanom likovnom umjetniku, nego je obogaćeno dječjim crtežima, onom „naivnom“ likovnošću koja je opet dječja, jednostavna.

''Knjiga BITI DIJETE sadrži 1 pjesmicu, 1 igrokaz, 1 bajku i 20 ilustriranih priča. To su mahom priče koje sam proteklih godina objavljivala u Cvitku, listu za sretno djetinjstvo, čija sam stalna suradnica punih 7 godina. Priče su neke zgode i nezgode iz svakodnevnog života, pisane iz perspektive djeteta, te se u svakoj priči i pjesmici mogu prepoznati djeca, ali i mi odrasli koji smo ne tako davno bili u školskim klupama, dijelili dječje radosti, te silom prilika postali odrasle osobe. Naša djetinjstva su uvijek tu, negdje pokraj nas; često nas neki događaj, neki dijalog, neka ljubičica u proljeće, neka pjesma na radiju, ili nečije crvene starke na trenutak vrate u dane kad je sve bilo lijepo i normalno, kad smo bili bezbrižni i razigrani. Kad smo bili djeca. I onda krenu sjećanja na sve nestašluke i dječje radosti, ono o čemu smo sanjali i kako smo odrastali. Eto tako su nastale i ove moje malene priče, od kojih su neke komične, neke tužne, neke opet za promišljanje.

Kad sam ovih dana bila gošća u osnovnim školama djeca su mi jednoglasno rekla da jedva čekaju raspust, odmor, ljeto, more, sladolede i šetnje, druženja i zaljubljivanja…. Da ne nabrajam. Ali draga djeco dok pucnete prstima doći će jesen i nova školska godina, dok opet pucnete prstima bit ćete srednjoškolci i studenti, kad ponovno pucnete prstima bit ćete i roditelji i brinuti o zadaćama svoje djece… Vrijeme leti, ponekad čak i juri, zato draga djeco uživajte i budite sretni dok ste djeca. I nemojte žuriti da odrastete. Jer BITI DIJETE je uistinu nešto najljepše na svijetu'', pručila je Jurić djeci.

Sonja Jurić se zahvalila svim suradnicima na pripremi knjige: urednici Ivi Beljan, lektorici Ružici Tolić, recenzentu Šimi Ešiću, te Toniju Mariću, profesoru likovne kulture koji je zajedno s učenicim likovne sekcije ilustrirao knjigu. Također se zahvalila i knjižničarki Sanji Primorac na organizaciji promocije i ravnateljici Aneli Vidačak koja je podržala promociju ustupivši školsku dvoranu.

Na kraju se ova književnica se zahvalila svim prisutnima koji su svojim dolaskom pokazali da podupiru njen rad s djecom i za djecu.

Kopirati
Drag cursor here to close