Vjerske slobode

Slovačka ne priznaje islam kao religiju

Kultura / Vjera | 02. 12. 2016. u 16:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska fondacija u Slovačkoj osudila je usvajanje procedure novog zakona kojim se predviđa da islam u ovoj državi ne može imati status službene religije, prenosi agencija Anadolija.

U priopćenju koje je Islamska fondacija poslala novinskoj agenciji AP, navodi je da ovaj zakon, koji treba predsjedničko odobrenje, predstavlja "snažan udarac vjerskim slobodama u Slovačkoj."

Slovački parlament usvojio je u srijedu prijedlog zakona, kojim se predviđa da religija u ovoj zemlji može dobiti status zvanične samo ako ima 50.000 registriranih vjernika.

Zakon je predložila Slovačka nacionalna stranka, ultranacionalistička partija vladajuće koalicije, koja otvoreno zagovara antimuslimansku politiku.

U toj zemlji živi oko 5.000 muslimana, koji tvrde da je i prethodni broj od potrebnih 20.000 registriranih vjernika bio restriktivan.

Ovaj potez Slovaka samo je novi u nizu rastućeg anti-islamskog raspoloženja koje sve više zahvata zemlje Europske unije. Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je ranije da njegova zemlja za muslimane nije pogodno mjesto za život.

Kopirati
Drag cursor here to close