Ukradene usred dana

Slike Dalija i Lempicke pronađene nakon 7 godina i vraćene u muzej

Kultura / Flash | 30. 07. 2016. u 09:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva vrijedna umjetnička djela, platna Salvadora Dalija i Tamare de Lempicke, ukradena 2009. iz muzeja u sjevernoj Nizozemskoj, pronađena su i ponovno onamo vraćena, objavio je u petak detektiv specijaliziran za umjetnička djela Arthur Brand.

Dalijeva slika 'Mladost', nastala 1941. i Lempickina 'Glazbenica' iz 1929. ukradeni su 1. svibnja 2009. usred dana iz muzeja Scheringa u nizozemskom gradu Spanbroeku.

Grupa maskiranih osoba tada je upala u muzej, zaprijetivši zaposlenicima i posjetiteljima oružjem. Sa zidova su skinuli Dalijevu i De Lemipicknu sliku, ukrcali se u automobili i pobjegli. Sve se dogodilo u samo nekoliko minuta.

Brand kaže da su slike stigle u ruke kriminalne bande koja ih je dobila kao jamstvo za novčane transakcije s drugom bandom.

Nizozemski list De Telegraaf piše da su članovi bande nedavno putem posrednika kontaktirali Branda. Naime, nisu željeli biti odgovorni za uništenje ili potencijalnu preprodaju umjetničkih djela, kazao je za nizozemski dnevni list detektiv, pojasnivši da bande često koriste vrijedna umjetnička djela kao jamstvo.

Platna su u dobrom stanju predana istražiteljima Scotland Yarda koji su bili u kontaktu s vlasnikom. Identitet osobe koja je predala platna muzeju nije objavljen.

Kopirati
Drag cursor here to close