Predstavljanje knjige

Skokini ''Velikani'' u Ljubuškom

Kultura / Flash | 10. 02. 2015. u 12:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Dana općine Ljubuški, u petak 13. veljače u 19 sati u Gradskoj vijećnici u Ljubškom upriličit će se predstavljanje knjige prof.dr.sc. Bože Skoke "Hrvatski velikani".

U knjizi se nalazi i velik broj onih koji su rođeni ili su djelovali u BiH i to Ivo Andrić, Antun Branko Šimić, Gabrijel Jurkić, Kristijan Kreković, fra Matija Divković, fra Didak Buntić, fra Grgo Martić, kraljica Katarina, Hrvoje Vukčić Hrvatinić, kralj Tvrtko I., Mak Dizdar, Josip Stadler, Josip Vancaš, Dušan Vukoti.

U spomenutoj knjizi Skoko analizira percepciju velikana kroz povijest, polemizira o tome koga se uopće može smatrati hrvatskim velikanom te se detaljno bavi kriterijima izbora. Skoko je na kraju izabrao 25 najpopularnijih, 100 najznamenitijih i najzaslužnijih, kao i 300 najznačajnijih hrvatskih velikana.

Posebna vrijednost knjige su njihovi kratki životopisi s mnoštvom zanimljivosti.

Hrvatski povjesničar prof.dr.sc. Neven Budak govoreći o knjizi Bože Skoke navodi kako je poseban doprinos spomenute knjige razmatranje načina na koje su Hrvati od 19. stoljeća birali istaknute pojedince.

''Metode odabira, kao i sami rezultati selekcije govore nam danas vrlo jasno kakve su u određenom vremenu bile politike oblikovanja poželjnog identiteta. Sabrane u ovoj knjizi na jednome mjestu sve su te selekcije svojevrsni vremeplov i odraz mijena kroz koje je prolazilo hrvatsko društvo u proteklih stoljeće i pol'', istaknuo je Budak.

Dr.sc. Vladimir Lončarević je ocijenio kako je Skokina knjiga zamašan spisateljski pothvat kojim se na dostojan način popunjava velika praznina u knjižnom prezentiranju i reprezentiranju hrvatskih velikana, odnosno najpoznatijih, najzaslužnijih ili najpopularnijih Hrvata u domovini i svijetu kao i svih onih ne-Hrvata koji su svojim radom i životom zadužili Hrvatsku.

Komunikolog dr.sc. Ivan Tanta posebnu vrijednost knjige vidi u otkrivanju i predstavljanju manje poznatih i zaboravljenih hrvatskih velikana, a koji su Hrvatsku zadužili i proslavili u svijetu.

Knjiga je izdana u nakladi Večernjeg lista, a ovih dana trebala bi se pojaviti u prodaji u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close