Saudijska Arabija na meti

Šiiti i suniti protiv vahabizma

Kultura / Flash | 25. 09. 2016. u 09:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska Arabija iz tjedna u tjedan tone sve dublje. Još uvijek zaglavljena u besmislenom ratu u Jemenu, sada je zatečena neobičnim priopćenjem koje potpisuje oko 200 sunitskih imama u kojem je vahabizam – u obliku u kojem se prakticira u Saudijskoj Arabiji – proglašen 'opasnom deformacijom' sunitskog islama.

Iskvarena tumačenja

Među visokim vjerskim poglavarima našao se i veliki egipatski imam Ahmed el-Tajeb iz Al-Azara, najvažnije teološke škole islamskog svijeta, koji je prošle godine javno istupio protiv 'iskvarenih tumačenja' vjerskih tekstova, a sada se založio za 'povratak velikim školama znanja' izvan Saudijske Arabije, piše The Independent.

Ovaj važan skup koji se odigrao u Groznom u Čečeniji ignorirali su praktično svi svjetski mediji – osim Sharmine Narwani, bivše suradnice koledža Sent Entoni, i Benjamina Barthea iz Le Monda – iako bi posljedice tog događaja mogle biti dramatičnije od građanskog rata u Siriji.

Priopćenje koje je očigledno odobrio i Vladimir Putin može se tumačiti kao čin ekskomunikacije Saudijske Arabije, u meri u kojoj je to u svetu islama moguće, prevodi navode Independenta portal Peščanik.

Mada se Kraljevina u tekstu ne spominje po imenu, deklaracija je očigledan i direktan napad na zemlju koja svake godine troši milijune dolara na održavanje mreže vahabističkih džamija, škola i imama širom sveta. Po mišljenju sunitskih vjerskih poglavara koji su se okupili u Čečeniji, najopasnija devijacija vahabizma jeste to što dozvoljava nasilje protiv nevjernika, uključujući i muslimane koji odbacuju vahabistička tumačenja islama.

Optužbe Irana

Izvan Saudijske Arabije i Katara, glavni pobornici vahabističkih učenja su ISIL, Al-Kaida i talibani.

Saudijska Arabija, prenosi Peščanik, uporno ponavlja da se protivi svakom obliku terorizma.

Reakcija njenih dužnosnika na deklaraciju iz Groznog bila je zapanjujuća.

''Svijet se sprema da nas uništi'', izjavio je Adil Al-Kalbani.

Kao veliki imam Džamije kralja Kaleda Bin Abdulaziza u saudijskoj prijestolnici Rijadu, trebao bi znati o čemu govori. Kao što primjećuje Sharmine Narwanim, loše vijesti su nastavile sustizati jedna drugu.

Pred početak petodnevnog hadža, libanski dnevnik Al-Akbar je objavio podatke za koje je rečeno da potiču iz saudijskog ministarstva zdravlja.

Prema tim podacima, u posljednjih 14 godina tijekom hadža u Meki poginulo je 90.000 hodočasnika. Ta brojka se slubeno poriče, ali šiitski muslimani u Iranu ne sumnjaju da je broj točan. Stotine Iranaca su nastradale u danima hadža. Među njima je bio i Gazanfar Roknabadi, bivši veleposlanik i šef obavještajne službe u Libanu. Vrhovni vođa Irana Ali Hamnei započeo je novi napad neviđenih razmjera i optužio Saudijsku Arabiju za smrt hodočasnika.

''Bezdušni Saudijci su ozlijeđene zatvarali u iste kontejnere s mrtvima…', objavio je u svojoj poruci povodom ovogodišnjeg hadža.

Arabija na meti sunita i šiita

Saudijski dužnosnici su odgovorili da takve optužbe pokazuju koliko nisko je Hamnei pao. Abdulmohsen Alias, saudijski podsekretar za vanjske odnose, izjavio je da su Hamneijeve tvrdnje „neosnovane i da su dio zlonamjerne iranske propagande''. U svakom slučaju, Iran je ove godine bojkotirao hadž (što u stvari nikoga ne iznenađuje), jer nije dobio garancije od Saudijske Arabije da će hodočasnici biti sigurni.

Hamnei je izjavio da su saudijski vladari ''gurnuli islamski svijet u građanske ratove''. Možda su njegove riječi neodmjerene, ali jedna stvar je izvjesna: Saudijska Arabija se prvi put našla na meti gotovo istovremenog napada sunitskih i šiitskih lidera.

Saudijske dužnosnike je posebno pogodila nazočnost velikog egipatskog imama Al-Tajeba na skupu u Groznom. Saudijska Arabija je ulila milijune dolara u egipatsku ekonomiju otkada je general i predsjednik Al-Sisi izveo državni udar prije više od tri godine.

Saudijski dužnosnici se vjerojatno pitaju što se dogodilo sa poslušnim liderima koji se ulaguju Kraljevini.

''Saudijska Arabija je 2010. godine miroljubivo prelazila granice kao važan međunarodni faktor i surađivala s Iranom, Sirijom, Turskom, Katarom i drugima u traženju rjšenja za regionalna žarišta'', piše Sharmine Narwani.

Prihvazili 'takfirsko' ludilo

''Do 2016. Saudijska Arabija je sahranila dva kralja, odbacila odmjeren pristup vanjskoj politici, prihvatila 'takfirsko' ludilo i ispraznila proračunske rezerve. ('Takfir' je sunitski musliman koji optužuje druge muslimane ili kršćane ili židove za otpadništvo od vere.)

Kuvajt, Libija i Sudan su imali predstavnike u Groznom, uz – pogađate – Ahmeda Hasuna, velikog sirijskog muftiju koji je lojalan Assadu. Zanimljivo je da Abu Dabi nije bio službeno prisutan, mada je njihova politika 'deradikalizacije' dobro poznata u čitavom arapskom svijetu. Ipak, zna se da je predsjednik (i diktator) Čečenije Ramzan Kadirov, koji je bio službeni domaćin konferencije, u srdačnim odnosima sa Muhamedom Ben Zajed Al-Nahjanom, princem prijestolonasljednikom Abu Dabija.

Konferenciju je otvorio Putin, što jasno ukazuje na njegov stav prema Saudijskoj Arabiji. Ipak, nijedan od sunitskih delegata nije iskoristio priliku da od Putina zatraži da zaustavi bombardiranje Sirije. Što možda i nije neobično, jer je čitav skup protekao u raspravama o ISIL-u i borbi za njegovo konačno uništenje.

Izaslanicima sigurno nije promaknula ironična činjenica da je skup održan u Čečeniji, zemlja koja je i sama prošla kroz veliko krvoproliće u kojem su glavni akteri bili Rusija i lokalni vahabistički pobunjenici. Očigledna su i velika pitanja koja ovaj skup pokreće. Tko je pravi predstavnik sunitskih muslimana, ako ne Saudijska Arabija? Što će biti s njom? Takvim pitanjima počinju revolucije, smatra The Independent.

Kopirati
Drag cursor here to close