NY Times

Set za kavu iz BiH među najvećim blagom Europe

Kultura / Flash | 18. 10. 2014. u 17:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među blagom Europe našao se i set za kavu iz Bosne i Hercegovine, objavio je The New York Times u opsežnoj priču o 12 najvećih dragocjenosti, odnosno blaga Europe.

''Da bi poznavali Sarajevo, morate prvo shvatiti važnost kave. Pripremanje tradicionalne kave, koje je svoje mjesto pronašlo u zemlji nakon što je Otomansko carstvo 1463. godine zauzelo Bosnu, je cijeli jedan proces. Osim toga, na Baščaršiji postoje brojne radnje gdje se prave tradicionalni setovi za kavu koji su neizostavni'', navodi se u tekstu američkog lista.

Napominje se kako stanovnici Bosne i Hercegovine obično dugo vremena odvoje za ispijanje kave pritom uživajući u razgovoru sa susjedima i prijateljima.

Dodaje se kako Bosanci i Hercegovci smatraju da je ''za kavu potrebno odvojiti najmanje pola sata kako bi se sjelo i uživalo''.

Osim seta za kavu, među 12 najvećih blaga Europe našli su se i Street Art u Berlinu, čokolada u Bruxellesu, paprika u Budimpešti, dizajn u Kopenhagenu, svila u Firenci, mirisi u Istanbulu, pločice u Lisabonu, šeširi u Londonu, gitare u Madridu, kišobrani u Parizu i igračke u Pragu.

Kopirati
Drag cursor here to close