Predavanja

Šesti simpozij ''Stopama pobijenih'' u Širokom Brijegu

Kultura / Flash | 23. 09. 2014. u 07:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu u nedjelju, 28. rujna, bit će održan VI. simpozij pod nazivom ''Stopama pobijenih''.

Vicepostulatura Široki Brijeg navodi kako je to osvjetljavanje komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo.

Program počinje u 11.00 sati.  Priređivač simpozija je vicepostulatura postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'' na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Najprije slijedi sv. misa koju će predvoditi fra Nikola Rosančić, župni vikar na Humcu. Nakon sv. mise u samostanskoj će dvorani biti održana sljedeća predavanja.

Željko Primorac, profesor, govorit će o Ideološkoj podlozi masovnih ubojstava Hrvata u Dalmaciji i zapadnoj Hercegovini za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Mr. sc. Dražen Barbarić, politolog, govorit će, pak, na temu Političko-ideološki aspekti stradavanja širokobrijeških franjevaca.

Pero Kožul, pročelnik Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg, predstavit će rad širokobriješkog povjerenstva.

Vicepostulatura Široki Brijeg navodi kako do sada postoji devet ustrojenih povjerenstava u BiH: Široki Brijeg, Ljubuški, Neum, Posušje, Busovača, Čitluk, Kupres, Grude i Tomislavgrad.

''U Gospino svetište na Širokom Brijegu uvijek je lijepo doći. Tu su do sada pokopana i 24 hercegovačka franjevca na čiji grob dolazi moliti i tražiti zagovor vjerni puk Božji nazivajući ih ''širokobriškim mučenicima''. Ovo Gospino svetište ujedno je središnje žrtvoslovno mjesto Hercegovačke franjevačke provincije'', navodi Vicepostulatura Široki Brijeg u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close