Planet poezija

Šesti međunarodni karavan pjesnika i kantautora ''Neretvanske vedrine''

Kultura / Flash | 11. 08. 2017. u 21:14 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karavan Neretvanskih vedrina započeo programom nazvanim “Noć Admirala Mahića”. U ugodnom ambijentu galerije “Mlaz” u Sarajevu postavljena je izložba slika Safeta Begića pod nazivom “Bururet”, dok je o likovnom izričaju samog autora govorila Sanela Nuhanović.

Potom su pod otvorenim zvjezdanim nebom govorile stihove: Slavica Božičević iz Hrvatske, Cvetka Bevc, Nina Kokelj, Ana Porenta, Mojca Andrej i Sara Špelec iz Slovenije, te Naida Mujkić, Tamara Čapelj, Marela Jerkić Jakovljević i Gina Landor iz Bosne i Hercegovine.

Pridružili su im se pjesnici i kantautori Bojan Sedmak i Peret Andrej iz Slovenije, te iz zemlje domaćina Šefik Dauupović, Ratko Orozović, Emir Porović, Goran Vrhunc i Anes Oručević. Muzički program upotpunjen je pjesmama sarajevske skupine PGS “Pravo lice”, u okviru kojega su nastupali Marijo Pejić, Enes Ibričević i Sretko Vujić, dok su program moderirali Muamer Zukanović i Dino Porović.

Svi pjesnici govorili su Mahićeve pjesme ili stihove inspirirane prijateljstvom s njim i njegovom poetskom misijom, a gosti su mogli poslušati i Admiralovu pjesmu “Galactic love” u izvedbi australske skupine New nobility, koju predvodi Sead Trnka.

Na kraju večeri, u ime domaćina galerije “Mlaz”, gostima se obratio Zlatan Smajlović, koji je ispričao I nekoliko anegdota s Admiralom Mahićem, dok je svim sudionicima Planet Poezija uručila prigodne poklone, knjige iz svojeg izdanja.

Druženje umjetnika iz zemalja regije nastavlja se turističkim obilaskom Hercegovine i novim performansom koji će biti održan u Ćorovića kući, u Mostaru, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close