Nastup

Šerbedžija nakon 37 godina ponovno na Dubrovačkim ljetnim igrama

Kultura / Flash | 25. 08. 2015. u 13:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon 37 godina Rade Šerbedžija se vratio na Dubrovačke ljetne igre i na tvrđavu Lovrijenac, gdje je s gitaristom Miroslavom Tadićem sinoć (24.8.) nastupio u sklopu popratnog programa 'Pisci na Igrama'. Lovrijenac za Šerbedžiju ima višestuku simboliku jer je to otvorena pozornica na kojoj je ostvario neke od svojih najboljih kazališnih uloga u bogatoj karijeri, posebno naslovne likove iz Shakespearovih tragedija Hamlet i Richard III.

Za festivalsku je publiku Rade Šerbedžija pripremio program nazvan 'Meni se dušo od tebe ne rastaje', osmišljen kao kombinacija pjevanja, recitacija i čitanja pjesama uz pratnju Miroslava Tadića na gitari. Na oduševljenje dubrovačke publike, Šerbedžija je na Lovrjencu ponovno utjelovio Hamleta i održao slavni monolog 'Biti ili ne biti'.

Uz posvetu Predragu Pređi Vušoviću, Šerbedžija je na sinoćnjem koncertu izveo svoju pjesmu 'Sletjeti u Dubrovnik', a na programu su se našle i poznate makedonske skladbe, poput 'Eleno kerko' i 'Izlezi Vido'. Inače, Rade Šerbedžija je glumu diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a već za vrijeme studija igrao glavne uloge u filmovima i kazališnim produkcijama.

Uz glumačka ostvarenja napisao je i objavio četiri knjige poezije, jednu biografsku knjigu i pet nosača zvuka, te postavio i 12 autorskih režija, a uz to i educira mlade glumce. S gitaristom Miroslavom Tadićem, Šerbedžija je snimio dva albuma: 'Ponekad dolazim, ponekad odlazim' i 'Imam pjesmu za tebe', a njihov zajednički koncert u Lisinskom također je zabilježen na nosaču zvuka.

Miroslav Tadić veliko je gitarističko ime, a svoje formalno glazbeno obrazovanje stekao je u SAD-u. Snimao je i nastupao u različitim glazbenim stilovima; od barokne i klasične glazbe pa do bluza, jazza i rocka i to s uglednim svjetskim glazbenicima poput Placida Dominga i orkestra losanđeleske opere, Londonskog simfonijskog orkestra, Vlatka Stefanovskog i drugih.

Kopirati
Drag cursor here to close