Islamsko sveto mjesto

Saudijci riskiraju novu muslimansku podjelu: Predloženo da se preseli Muhamedova grobnica

Kultura / Vjera | 02. 09. 2014. u 17:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedno od najcjenjenijih islamskih svetih mjesta – grobnica proroka Muhameda mogla bi biti 'uništena', a njegovo tijelo prebačeno u nepoznatu grobnicu. Ovaj plan mogao bi izazvati neslogu diljem muslimanskog svijeta, piše independent.co.uk.

Ovi kontroverzni prijedlozi su dio konzultantskih dokumenata vodeće Saudijske akademije, koji su 'kružili' među nadzornicima Al-Masjid al-Nabawi džamije u Medini, gdje su smješteni ostaci Poslanika unutar Zelene Dome, koju posjećuju milijuni hodočasnika.

Ovi planovi su izneseni na vidjelo od još jednog saudijskog akademika, koji je kritizirao uništavanje svetih mjesta i artefakata u Meki - najsvetijem mjestu u islamskom svijetu.

Kako Independent navodi, dokument na 61 stranici koliko ih sadrži, također poziva premještanje Muhamedovih ostataka do obližnjeg al-Baqi groblja, gdje bi bio pokopan u nepoznatu grobnicu.

Još uvijek nema nagovještenja da se krenulo u realizaciju s nekom od ovih odluka. Saudijska vlada je i ranije inzistirala da se bilo kakve promjene u islamskom svetom mjestu tretiraju s 'najvećom ozbiljnošću'.

Kopirati
Drag cursor here to close