Festival

Sarajevska zima: Svoju dušu darujemo svome gradu

Kultura / Flash | 03. 02. 2016. u 13:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod motom Duša/duša umjetnika - duša grada, u Sarajevu će od 7. veljače do 21. ožujka biti održan Međunarodni festival “Sarajevska zima”.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić kazao je danas na press-konferenciji da će na tom događaju iz oblasti kulture biti sudionici iz 29 država, a program čine kazališne predstave, koncerti, filmovi, izložbe, panel diskusije, književne večeri, programi predstavljanja kulturne baštine, programi za djecu.

Osim u kazalištima, galerijama, muzejima i koncertnim dvoranama u gradu, programi će biti realizirani i na olimpijskim planinama.

Spahić naglašava da je moto Festivala da Sarajevo sačuva svoju dušu. Ovoga puta ne idemo u traganje za dušom nego, kaže on, svoju dušu darujemo svome gradu.

''Obično se Sarajevo prikazuje kao grad susreta kultura, civilizacije i monumenata koji govore o povijesti ili budućnosti, ali mi Sarajevo vidimo kao jednu civilizacijsku temeljnu vrijednost koja počiva na ženskom principu grada'', istaknuo je Spahić.

Tijekom 32. Festivala bit će organizirana i proslava Kineske nove godine, koja je u znaku majmuna. Svečano otvaranje Festivala bit će upriličeno na Bijeloj tabiji gdje će kroz ples biti prikazane predstave "Don Kihot" i "Hamlet".

“Sarajevsku zimu” zatvara predstava "Hamlet u selu Mrduša Donja", u režiji Sulejmana Kupusovića, koja će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izvedena 29. veljače.

Međunarodni festival Sarajevo “Sarajevska zima” je tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta. Prva sezona festivala "Sarajevska zima" realizirana je 1984. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close