Najavljujemo

Šantićeva nagrada je stvar pjesničkog prestiža, kruna pjesničke karijere

Kultura / Flash | 23. 07. 2012. u 08:25 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu, 25. 7. 2012 godine u HD Herceg Stjepan Kosača – Galeriji Kraljice Katarine, u 10.00 sati, održat će se tiskovna konferencija povodom skore dodjele jedne od najprestižnijih književnih priznanja u regiji, nagrade Aleksa Šantić.

Nagrada je raspisana još u veljači, i prema riječima organizatora iz SPKD „Prosvjeta“ gradski odbor Mostar, do sada je na adresu Društva pristiglo preko 60 naslova.

Potpredsjednik Prosvjete i član žirija, Veselin Gatalo, izjavio je tim povodom: „Mak Dizdar, Oskar Davićo, Đorđo Sladoje, Stevan Tontić, smo su neka imena koja su za života ponijeli ovaj laureat. Šantićeva nagrada je stvar pjesničkog prestiža, kruna pjesničke karijere, jedna od onih koje se dodjeljuju najboljima i najvećima.

I ove godine će biti tako. Srpska i mostarska Prosvjeta je sastavila stručan žiri i imat će oštru i objektivnu selekciju, nagrada se neće „udijeliti“ već dodijeliti najboljem ili najboljoj, netko će s ponosom i zasluženo ponijeti doma štap, šešir i novčanu nagradu“.

Voditeljica knjižnice SPC Mostar, Žana Gluhović, ovim povodom je kazala: „Stiglo nam je 60 naslova i više prijedloga da nagradimo nečije životno djelo. Konkurencija će biti oštra, sudeći po velikom broju pristiglih knjiga i činjenici da je rok za prijavu još do kraja mjeseca. Iskustvo književnih konkursa ovog značaja govori da najveći broj knjiga dođe zadnjih dana i nakon isteka roka, par dana nakon zaključenja. Prijedlozi i knjige se obično šalju zadnji dan, u obzir se uzima datum slanja knjiga i prijave za natječaj“.

Inače, ovogodišnje Šantićeve većeri poezije će se održati od 07. do 15. rujna u Mostaru, a proglašenje dobitnika Šantićeve nagrade upriličit će se posljednjeg dana Šantićevih večeri poezije.

O pojedinostima natječaja kao i o tijeku Šantićevih večeri, možete se informirati u Kosači, 25. ovoga mjeseca, u 10.00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close