Nitko iz BiH

Sajam knjige u Frankfurtu zamolio Tursku za slobodu

Kultura / Flash | 19. 10. 2016. u 07:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S otvaranja Sajma knjiga u Frankfurtu upućena je molba Turskoj da oslobodi poznatu književnicu i borca za ljudska prava Asli Erdogan, koja je s još nekoliko novinara u zatvoru poslije neuspjeloga vojnog udara u toj zemlji.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je na otvaranju sajma uputio podršku za Erdogan i ostalim piscima i novinarima u turskim zatvorima i pozvao Vladu Turske da ih pusti na slobodu.

Predsjednik Udruženja njemačkih izdavača i knjižara Heinrich Riethmueller pozvao je Europsku komisiju i njemačku Vladu da izvrše pritisak na tursku vlast.

Riethmueller je pročitao pismo Asli Erdogan koje je prokrijumčareno iz njezine zatvorske ćelije u Turskoj u kojem je navela da je u toj zemlji "savjest pregažena", te da se nastoji "ubiti istina".

Riethmueller je dodao da će posjetitelji sajma moći potpisati peticiju kojom se poziva na oslobađanje Erdogan iz zatvora, prenosi Srna.

Asli Erdogan uhićena je 16. kolovoza, jer je pisala članke za prokurdski orijentiran list, za koji turska Vlada tvrdi da je povezan sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana.

Četrdesetdevetogodišnja književnica optužena je za članstvo u ilegalnoj organizaciji, promociju terorističke organizacije i za poticanje nereda.

Njezini romani prevedeni su na nekoliko jezika, a u posljednjoj knjizi opisuje teškoće s kojima se susreću zatvorenici u Turskoj.

Zajedno s Asli Erdogan zatvoreno je još 20 novinara, samo mjesec dana nakon neuspjelog vojnog puča u zemlji.

Sajam knjiga u Frankfurtu počeo je u utorak, 18. listopada, i trajaće do 23. listopada, a izlagači i posjetitelji imat će pristup novim trendovima iz svijeta knjige.

Inače, na sajmu nema nikoga iz BiH. ''Iako je krajnji rok za prijavu sudjelovanja bio kraj mjeseca siječnja, prijava za sudjelovanje BiH na ovogodišnjem sajmu još nije izvršena'', objavilo je Ministarstvo civilnih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close