Nema labavo

Ruska Crkva traži istragu potiče li Wagner na homoseksualnost

Kultura / Flash | 31. 03. 2015. u 07:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko ministarstvo kulture objavilo je u ponedjeljak da je smijenilo ravnatelja kazališta u Novosibirsku nakon višetjednog negodovanja Ruske pravoslavne crkve zbog Wagnerove opere izvedene u tom kazalištu.

Ravnatelj Boris Mezdrič odbio je izmijeniti scene koje su crkveni krugovi smatrali opscenima te im se odbio ispričati, priopćilo je ministarstvo.

Crkva je izvedbu Wagnerove opere “Tannhaeuser” osudila kao “bogohulnu” i zatražila da se istraži jesu li neke scene pornografske i potiču li homoseksualnost među maloljetnicima, prenosi Hina.

Glasnogovornik Kremlja je za Mezdrič smjenu rekao da se radi o standardnoj proceduri, dodavši da državna kazališta ne bi smjela ljutiti publiku.

Opera koja se u kazalištu u Novosibirsku izvodi od prosinca prošle godine, moderna je adaptacija Wagnerova djela praizvedenog 1848.

Glavnog lika, srednjovjekovnog njemačkog pjevača Tannhaeusera zamjenjuje Iskus Krist koji se tjelesno naslađuje u pećini Venere, rimske božice ljubavi.

Opera je posljednjih tjedana izazvala oštre kritike crkvenih krugova. Ipak, lokalni je sud 10. ožujka oslobodio redatelja Timofeja Kuljabina prekršajne odgovornosti.

Kopirati
Drag cursor here to close