Uništavanje spomenika

Ratni zločin - Usvojena rezolucija o zaštiti iračkih kulturnih spomenika

Kultura / Flash | 29. 05. 2015. u 07:48 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna skupština Ujedinjenih naroda objavila je u četvrtak da uništenje iračkih mjesta s liste svjetske kulturne baštine, što su počinili džihadisti, dostiže razmjere ratnih zločina, a članice su se suglasile da preduzmu korake da spriječe trgovinu ukradenih drevnih artefakata.

Generalna skupština je usvojila rezoluciju o zaštiti iračkih kulturnih spomenika u trenutku rastuće zabrinutosti međunarodne javnosti zbog sudbine sirijskog drevnog grada Palmire koji su osvojili džihadisti Islamske države prije sedam dana.

Video snimci boraca IS-a kako uništavaju artefakta u Muzeju u Mosulu, i razbijaju stare zidine Hatre i Nimruda u Iraku, izazvale su oštre reakcije javnosti i zahtijeve da se spriječi "kulturni genocid" na Bliskom istoku.

Neobavezujuću rezoluciju predložili su zajednički Njemačka i Irak i u njoj se osuđuje barbarsko uništavanje i pljačkanje mjesta kulture i poziva na suđenje počiniteljima kulturnog vandalizma.

Prema usvojenim mjerama, zemlje članice se pozivaju da osiguraju da se pri trgovini drevnim artefaktima dostavi dokumentacija o njihovom porijeklu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close