izložba

'Rat sjećanje' od 2. studenog u Mostaru

Kultura / Flash | 27. 10. 2016. u 08:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za nenasilnu akciju (Sarajevo – Beograd), s ciljem istraživanja, dokumentiranja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini sa sve tri zaraćene strane, objavio je publikaciju "Rat sjećanja", koja je nastala kao dio projekta "Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)".

Putovanje kroz blisku prošlost i specifičnosti njene interpretacije počelo je u Sarajevu u prostoru Vijećnice, gdje se izložba mogla pogledati do 15. listopada, a izložba sada dolazi u Mostaru.

Monografija "Rat sjećanja" bit će predstavljena na otvaranju istoimene izložbe u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače 2. studenoga u 19 sati, najavili su organizatori.

Projekt nastao iz osjećaja obaveze da se reagira i ukaže na probleme i opasnosti koji proizlaze iz aktualne kulture sjećanja, uz namjeru da se predlože načini kreiranja klime za konstruktivan javni dijalog.

Trogodišnji proces rada na dokumentiranju spomenika nastalih posljednjih 25 godina dio je trajnog doprinosa na putu ka podizanju svijesti o trenutno prisutnim modelima kolektivnog sjećanja.

Svaki spomenik prati njegova identifikacijska kartica, u kojoj je označeno kome je, kad i gdje podignut, odnosno nije podignut, što je slučaj i s neobilježenim mjestima stradanja.

Proces prikupljanja službenih podataka bio je zahtjevan jer je komunikacija s relevantnim institucijama i lokalnim vlastima pokazala da je nadležnost nad ovim procesom najčešće nejasna te da o podignutim spomenicima ne postoje sustavno prikupljeni podaci.

Na izložbi će biti predstavljena 51 fotografija velikog formata, a više informacija o fotografijama i samom projektu možete se pronaći na internetskim stranicama www.kulturasjećanja.org.

Kopirati
Drag cursor here to close