reis Kavazović

Ramazan zauzima središnje mjesto u muslimanskoj duhovnoj vertikali

Kultura / Vjera | 17. 06. 2015. u 06:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je u intervjuu za Dnevni avaz u povodu ramazana, koji nastupa danas poslije akšam-namaza kazao da bez sumnje ramazan zauzima središnje mjesto u muslimanskoj duhovnoj vertikali i ukupnoj tradiciji.

''Taj je mjesec bez konkurencije u svakom pogledu, bilo da se radi o duhovnoj ili materijalnoj kulturi našeg naroda. Za muslimana je najvažniji na individualnom planu zbog ibadeta, odnosno načina iskazivanja pokornosti Allahu, dž. š. Ibadet je poput hrane; morate je sami probati. Koliko god vam je drugi nastojali dočarati i približiti, ona, bez kusanja, ostaje daleka i strana'' kaže reis Kavazović.

Po njegovim riječima, duhovnost ramazana muslimane treba učiniti boljim ljudima i pokornicima bližim Gospodaru svjetova, ali i Njegovom stvorenju koje je On nazvao "ademom", čovjekom.

''Za zlo nije potrebna velika žrtva, niti poseban napor. S druge strane, za dobro su potrebne odvažnost, hrabrost i odlučnost. Dobri ljudi su hrabri. Oni su spremni započeti borbu sa svojom dušom. Oni hoće da u njoj nadvlada Božije svjetlo i da potisne mrak zla. Njihova borba ne završava se samo na tome: oni hoće i da svjetlo dobra obasja i njihove obitelji i zajednicu u kojoj žive, društvo čije su odgovorne jedinke'' rekao je reis Kavazović.

Kopirati
Drag cursor here to close