MESS

Rade Šerbedžija dobitnik "Zlatnog lovorovog vijenaca"

Kultura / Kazalište | 10. 10. 2015. u 12:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumac Rade Šerbedžija dobitnik je nagrade "Zlatni lovorov vijenac" za doprinos razvoju kazališne umjetnosti 55. Internacionalnog teatarskog festivala "MESS", koji se od 2. do 11. listopada održava u Sarajevu.

Ta nagrada službeno mu je uručena danas u Narodnom pozorištu, a na svečanosti tim povodom o njegovom doprinosu razvoju teatarske umjetnosti govorili su bh. umjetnici Josip Pejaković, Ademir Kanović, Bojan Hadžihalilović, Dino Mustafić, ali i glumica mlađe generacije Maja Izetbegović.

Rade Šerbedžija na današnjem svečanom skupu istaknuo je da je za njega vrhunac umjetnosti zapravo sarajevski teatar za vrijeme rata u BiH, njegovi umjetnici, glumci koji su bili spremni dati sve od sebe za umjetnost i za istinu.

''Za mene to je vrhunac umjetnosti, vrhunac svega što umjetnik može učiniti. To je hrabrost koja se ne glumi, pamet, bunt, otpor. To je znak zapravo što čovjek u umjetnosti mora učiniti. Vrhunac je dati sve od sebe - svoju ličnost, hrabrost pa ako treba i život za umjetnost i za istinu'', kazao je Šerbedžija.

Iz bogate biografije Rade Šerbedžije izdvojeno je da se glumom bavio već za vrijeme studija u Zagrebu, igrajući glavne uloge u filmovima i kazališnim produkcijama. Napisao je i objavio četiri knjige poezije, jednu biografsku knjigu i šest nosača zvuka, postavio mnoge autorske režije. Educira mlade glumce, snimio je više od sto filmova, igrao glavne uloge u mnogim tv serijama.

Rade Šerbedžija igrat će sutra navečer pred sarajevskom publikom, nakon 23 godine, u predstavi "Antigona - 2000 godina kasnije", a tom predstavom bit će službeno zatvoren ovogodišnji Festival MESS.

Predstava "Antigona - 2000 godina poslije", nastala je u koprodukciji Kazališta Ulysses i Internacionalnog teatarskog festivala MESS - Scene MESS u režiji Lenke Udovički, a imat će još četiri igranja.

Od 1997. godine kad je Festival MESS dobio predznak internacionalni, nagradu "Zlatni lovorov vijenac" dobili su mnogi eminentni domaći i umjetnici iz inozemstva.

Kopirati
Drag cursor here to close