63.izdanje

Pulski filmski festival u znaku ženskih snaga i premijera

Kultura / Flash | 17. 06. 2016. u 11:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji 63. Pulski filmski festival donosi od 9. do 16. srpnja 16 dugometražnih filmova u natjecateljskom dijelu hrvatskog programa, te jednako toliko u međunarodnom dugometražnom natjecateljskom dijelu, a organizatori najavljuju sjajan program s brojnim kvalitetnim ostvarenjima domaćeg i europskog, te svjetskog filma, uz velik broj premijera.

"Velik je broj prijavljenih filmova i velik broj projekcija, događanja zbivanja, premijera. Ove su se godine sve stvari posložile onako kako mi mislimo da bi one i trebale izgledati, tako da ćemo imati nacionalni festival u punom smislu riječi", kazao je u petak najavljujući program u Velvet cafeu u zagrebačkom Dežmanovu prolazu predsjednik Umjetničkog savjeta festivala Hrvoje Pukšec.

Istaknuo je da se koncepcijski ništa nije mijenjalo niti dodavalo u odnosu na prethodne dvije godine ali će, u povodu obilježavanja 25. obljetnice hrvatske neovisnosti, u programu Kinoteka biti prikazano sedam filmova odabranih anketom o najgledanijim hrvatskim filmovima u posljednjih 25 godina.

Sedam veličanstvenih

"Tražili smo pet važnih komada a dobili sedam veličanstvenih", kazao je Pukšec. U potrazi za najboljim hrvatskim filmom u posljednjih četvrt stoljeća sudjelovali su članovi filmskih strukovnih udruga, a najveći je broj bodova dobio film "Što je Iva snimila 21. listopada 2003.?" Tomislava Radića, otkrio je. Popis svih filmova uvrštenih u program dostupan je na mrežnim stranicama festivala.

Još jedna posebnost ovogodišnjeg festivala je ta da se održava u znaku "ženskih filmskih snaga", napomenuo je Pukšec. "Puno je žena redateljica – od trinaest filmova međunarodnog programa, njih čak šest režirale su žene, a situacija je slična i u Hrvatskom programu pa festival 9. srpnja otvara film 'Sve najbolje' Snježane Tribuson, a zatvara 16. srpnja 'Trampolin' Katarine Zrinke Matijević", kazao je.

U sklopu festivala bit će također održan okrugli stol na temu "Žene u europskom i hrvatskom filmu", a i program "Retrospektiva" ove je godine posvećen ženi, uglednoj mađarskoj redateljici i scenaristici Marti Meszaros.

Jedna od najznačajnijih svjetskih redateljica, Meszaros je najpoznatija po autobiografskoj trilogiji "Dnevnici" koja se bavi razdobljem mađarskog protustaljinističkog ustanka. Sva tri filma - "Dnevnik mojoj djeci" (1984.), "Dnevnik mojim ljubavima" (1987.) i "Dnevnik mojim roditeljima" (1990.) bit će prikazana na festivalu, kao i još dva odabrana filma te autorice.

Ravnateljica festivala Gordana Restović osvrnula se na izniman interes za sudjelovanje u nekom od festivalskih programa što, kako je kazala dokazuje kako taj festival zauzima "određeno referentno mjesto". "Ove nas godine u sedam dana očekuje oko 700 gostiju na 135 projekcija, devet koncerata i šest izložbi, za koje smo izdali 1300 akreditacija", kazala je.

Premijera serije "Novine" Dalibora Matanića

Za sudjelovanje u Hrvatskom programu prijavljen je rekordan broj filmova, čak 105. Među njima je za Hrvatski program Umjetnički savjet na čelu s Pukšecom, te članovima Mikeom Downeyem i Tanjom Miličić izabrao 16 dugometražnih i 18 kratkometražnih igranih filmova koji čine Hrvatski program 63. festivala.

Ove je godine puno manjinskih koprodukcija, a u dugometražnom dijelu Hrvatskog programa bit će, među ostalima, prikazani "Generacija '68" Nenada Puhovskog, "Ministarstvo ljubavi" Pava Marinkovića, "Narodni heroj Ljiljan Vidić" Ivana Gorana Viteza, "Pomutnje" Lane Kosovac, "S one strane" Zrinka Ogreste, dok program izvan konkurencije donosi filmove "Modri kavez" Brune Bajić, "Život je truba" Antonija Nuića i "Oslobođenje Skoplja" redatelja Rade i Danila Šerbedžije.

Šesnaest je odabranih dugometražnih filmova natjecateljskog dijela međunarodnog programa čiji je cilj, kako je kazala članica Umjetničkog savjeta Tanja Miličić, "otkrivati nove autore, poetike, trendove". Međunarodni je program i ove, kao i prošlih godina, temeljen na činjenici da želimo našim gledateljima prikazati filmove koje inače nemaju mogućnost vidjeti u kinima. Stoga su organizatori odlučili u Pulu dovesti filmove koji neće biti u redovnoj distribuciji, pojasnila je.

Nakon što je prošle po prvi puta na festivalu prikazana i jedna serija, festivalska će publika ove godine moći uživati u ekskluzivnoj pretpremijeri prvih dviju epizoda nove hrvatske serije "Novine" Dalibora Matanića.

Tu su također i kratkometražni program, Studentski program, program za mlade "Dizalica", posebno namijenjen mladim filmoljupcima u dobi od 16 do 21 godine, te program "Pulica", koji prikazuje suvremene hrvatske, europske i svjetske igrane i animirane dugometražne i kratkometražne filmove namijenjene djeci, ali i odraslima.

Nastavlja se i obrazovni i industrijski program PULA PROfessional, namijenjen filmskim profesionalcima i studentima audiovizualnih umjetnosti, koji donosi niz tematskih predavanja, okruglih stolova, predstavljanja projekata, kao i "Kritiku mladih filmofila", a u partnerstvu s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu program otvara vrata studentima, koji će tu dobiti priliku predstaviti svoje filmove, ali i naučiti nešto novo.

Program je ove godine posvećen scenaristici, a kao jedna od posebnosti najavljeno je predstavljanje izdavačkog projekta "Napiši scenarij" autorice Jasmine Kallay, druge po redu knjige o scenaristici objavljene u Hrvatskoj u posljednjih 120 godina.

Ovogodišnji Pulski filmski festival održat će se uz novi vizualni identitet, njegov se raznovrsni program održava na ukupno 14 lokacija u gradu Puli, a detaljnije informacije o rasporedu i filmskog programa i popratnih događanja mogu se naći na mrežnim stranicama Pulskog filmskog festivala, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close