Isus i Fata

Puljić: Kad se sveci vrijeđaju to nije umjetnost nego razularenost

Kultura / Flash | 18. 04. 2014. u 13:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada čovjek nekom povrijedi svetinje, znači ubio me je. On je ubojica moj. Jer, ubija ono što je meni najsvetije. Ja nemam veće svetinje na ovoj zemlji. Vidim da mnogi ljudi smatraju da je to umjetnost, da je to sloboda. Ne. To je razularenost i neodgovornost - kazao je kardinal Vinko Puljić u izjavi za Agenciju FENA.

Ova reakcija kardinala Puljića uslijedila je nakon što je jučer u tisku objavljen neprimjeren vic pod nazivom „Isus i Fata“. Također je kardinal Puljić reagirao i na netočne citate u nekim medijima.

- Ovdje je pitanje korektnosti, pitanje prema vjerskim vođama. Njih kada se citira treba ih korektno citirati. To je vrlo važno - kazao je Puljić.

Dodaje da on nije nedodirljiv, "kao čovjek, ono što sam pogriješio nikad nisam branio, uvijek sam znao reći moj grijeh i smatram da je takva kritika konstruktivna, ali kritika u kojoj se sveci vrijeđaju, to je ubitačno. Pogotovu ako se vrijeđaju svetinje".

S obzirom na to da je psovanje Boga za mnoge uobičajeno, Puljić kaže da time Boga mi nećemo ništa umanjiti, nego umanjujemo naš odnos prema Bogu.

- Bog ostaje svet uvijek. Ali, dalje ta relacija pokazuje kako je zemlja prljava. Trebamo je čistiti - naglasio je Puljuć.

Monsinjor Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije u BiH (BKBiH), izrazio je žaljenje što ponekada moraju reagirati onda kada vjernici slave blagdan, jer neke stvari nisu primjerene, a "pričati viceve na temelju onoga što neko smatra svetim je neprimjereno i nekorektno".

Kopirati
Drag cursor here to close