Dirnuta publika

Publika u suzama napuštala dvoranu Narodnog pozorišta Mostar

Kultura / Flash | 21. 02. 2015. u 07:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika dvorana u petak navečer bila je puna zainteresiranih za turski film 'Moj otac i sin' iz 2005. godine. Projekciju filma organizirao je turski institut u BiH 'Yunus Emre' u suradnji sa konzulatom Republike Turske u Mostaru i Narodnim pozorištem.

Film datira iz 2005., a njegov redatelj je Çagan Irmak. Kada kao student Sadik postane pobornik ljevičarske politike otac ga se odriče. Nakon mnogo godina i nesretne obiteljske situacije, povratak na obiteljsku farmu, težak je i emotivan.

'Moj otac i sin' je drama u kojoj se susreću različiti pristupi vrijednosnom sistemu života s jedne strane patrijarhalnog poimanja života, u kojem otac ima presudnu riječ i suvremene moderne, bajkovite nadrealnosti superheroja ispričana je u susretu djeda Ibrahima i unuka Deniza. Njihov sin i otac Sadik, minimizirani novinar i neuspjeli revolucionar, nakon gubitka supruge iz Istanbula se sa sinom vraća u rodno selo. Filmska priča ispričana je klasičnim turskim emotivnim narativom i visokom kinematografskom produkcijom.

Pred početak filma publici se kratkim govorom obratio direktor mostarskog odjeljenja instituta 'Yunus Emre' - Yunus Dilber. Istaknuo je kako je film do sada pogledalo više od 3,5 milijuna ljudi, te da je ovaj film dobitnik brojnih nagrada u Turskoj i diljem svijeta.

Pred projekciju mostarskoj publici predstavljen je dosadašnji rad Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Mostaru.

Treba istaknuti da se ženski dio publike, koji je preovladavao na ovoj projekciji, raznježio kada se na filmskom platnu pojavio glumac Halit Ergenç, ovdašnjoj publici poznat po tumačenju lika Sulejmana Veličanstvenog iz istoimene serije.

Na kraju pojekcije filma brojna publika nije krila oduševljenje filmom, te su ga mnogi preporučili drugima da ga pogledaju, a jedan dio je iz dvorane izašao i u suzama zbog veoma emotivnih zadnjih desetak minuta filma. Po završetku filma upriličen je koktel za sve prisutne u holu Narodnog pozorišta gdje su se mogla razmijeniti mišljenja publike o prikazanom filmu.

Kopirati
Drag cursor here to close