SARTR

Publika bira glumce u Orwellovoj 'Životinjskoj farmi'

Kultura / Flash | 30. 01. 2015. u 12:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tekst koji je oštrom kritikom svijeta današnjice i kapitalističkog sustava "podigao prašinu" još 70-ih godina prošlog stoljeća kada je i objavljen - "Životinjska farma" Georga Orwella, premijerno će biti izveden u teatarskoj formi sutra na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR, s redateljskim potpisom Dine Mustafića.

U predstavi igra brojna glumačka ekipa, u kojoj su između ostalih i Ejla Bavčić-Tarakčija, Snežana Bogičević, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Maja Salkić, Benjamin Bajramović, Ermin Bravo i Adnan Goro, dok je Dini Mustafiću ovo prvi redateljski angažman u SARTR-u.

Da je Orwell veliki pisac i angažirani intelektualac istaknuo je Dino Mustafić danas na konferenciji za medije u Sarajevu, dodavši da se od njega može puno naučiti na početku 21. stoljeća.

''On nije bio čovjek koji je mogao stajati po strani i gledati kako se svijet oko njega raspada. Ovaj tekst je vrsta otpora, bunta i krika protiv svega onoga u našem svijetu. Sve oko nas postaje zastrašujuće i moralni svinjac u kojem su Orwellove svinje pivilegirana politička kasta koja se dočepala moći i vlasti, tovi se iz dana u dan, deblja se i dobija na kilaži, dok oko njih vladaju jad, bijeda i ropstvo '', kazao je on.

Naglasio je da se tijekom cijele predstave gradi vjetrenjača kao simbol nade i boljeg sutra, kao i da neće biti izgubljena nada u teatar sve dok se rade ovakve predstave.

Mustafić podvlači da je koncept predstave nesvakidašnji, jer će publika na njenom početku zvonjavom zvonca moći birati glumce u podjeli koju želi gledati na sceni, kao i uloge koje će oni igrati. Stoga će svaka večer predstave biti svojevrsna premijera.

Dramaturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović smatra da iako je knjiga "Životinjska farma" nastala prije 1973. godine prošlog stoljeća, ona kao da je napisana danas. To je, dodala je, izvjesna politička alegorija zemalja u tranziciji, njihovog rušenja utopija i ideala te ulazak u kapitalistički sustav razmišljanja.

Navodi da je intenzivni rad na predstavi trajao sedam tjedana, uz sudjelovanje profesora s Veterinarskog fakulteta, Filozofskog fakulteta te Fakulteta za sport i tjelesni odgoj.

Glumac Benjamin Bajramović, koji je već prethodno u SARTR-u kao diplomsku predstavu postavio Orwellovo djelo "1984"., u ovoj će predstavi biti jedini stalni lik kojeg publika neće moći birati jer će utjeloviti samog Orwella.

''Mislim da je Orwell jedan od rijetkih pisaca koji nosi tu vrstu snage da je savjest čovječanstva. On otvara obične svjetove oko nas i diže koprenu. Igranje tog velikog pisca za mene je bio vrlo zahtjevan zadatak i veliko breme '', kazao je on.

Maja Salkić podvlači da je cijeli glumački tim zajedno istraživao svaku od 13 uloga ponaosob, ocijenivši to neponovljivim iskustvom i izazovom za glumca. Ovo pokazuje, smatra ona, da se danas moraju praviti predstave koje govore o svijetu oko nas i osvješćuju.

Da je proces rada na ovoj predstavi bio jedan od najuzbudljivijih u njenoj karijeri naglasila je kostimografkinja Lejla Hodžić, ustvrdivši da je koncept kostima odgovarajući konceptu režije. Kostimi su rađeni stilizirano, neutralni su i unisex, s obzirom na zamjenu uloga i glumaca po želji publike.

Reprizne izvedbe su na repertoaru 1., 2. i 3. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close