Street Arts Festival

Prva samostalna izložbu fotografija Jetmire Čoćaj 'Svjetlopisanje tamom'

Kultura / Flash | 23. 05. 2015. u 19:36 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, 24.5 u 18.00 sati u Čorovića kući u sklopu Street Arts Festivala Mostar, otvara se prva samostalna izložba fotografija Jetmire Čoćaj 'Svjetlopisanje tamom'.

Riječ je o ciklusu fotografija u kojem se mlada autorica u više slojeva razotkrila pred objektivom i pokazala svoju ranjivost, nerazumjevanje i neuklopljnost u objektivni svijet.

O svom osvrtu povjesničarka umjetnosti Helena Vidić je napisala: "Spokojna, ponekad i zastrašujuća mirnoća Svjetlopisanja tamom manifestira se u većinskom akromatizmu i statičnosti kadra bez obzira na motiv. Autorica se višestruko ogolila pred objektivom pa fotografije, i kada nije riječ o prikazivanju autoportretu, ocrtavaju njenu apatiju zbog nerazumijevanja objektivnog svijeta i nemogućnost pronalaženja svoga mjesta unutar istog. Snažno proživljavanje bolnih životnih trenutaka i traume prvih neispunjenih očekivanja otisnuti su u ovom ciklusu fotografija.

Maglovitom atmosferom implicira svoju žensku ranjivost, insinuira konstantno preispitivanje djelovanja i duboku kontemplaciju. Umješnim korištenjem photoshopa autorica preklapa motive očiju, oblaka, krošnji drveća i vlastiti lik te na taj način tvori nadrealnu cjelinu izazvanu košmarnim snovima koji sugeriraju vapaj upomoć, emotivnu potrebu intimnog povezivanja sa drugim ljudskim bićem i razumijevanjem. Kukci i ptice, ta sitna i nejaka krilata stvorenja reflektiraju Jetmirinu usamljenost i razočarenje, tendenciju bijega daleko.

Razapetost između vlastite neprilagođenosti i želje za prihvaćenjem rezultirala je očiglednom tjeskobom koju otkrivaju često preklapanje motiva, zatvoreni očni kapci i pogledi u prazno. Katarzično pročišćavanje dugo potiskivanih emocija i težnju za postizanjem pozitivnije perspektive u biti oslobađa u ciklusu fotografija Svjetlopisanje tamom“

Jetmire Čoćaj je rođena u Prizrenu, 1994. Trenutno živi u Mostaru. Studira povijesti umjetnosti i talijanski jezik i književnost. Fotografijom se bavi 4 godine. Izložba 'Svjetlopisanje tamom' je prvo, a ujedno i samostalno izlaganje fotografija.

Kopirati
Drag cursor here to close