Promocija

‘Pruge koje su život značile’ – Knjiga o životu naroda južne Hercegovine

Kultura / Flash | 10. 10. 2015. u 11:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige Stanislava Vukorepa “Pruge koje su život značile” u petak navečer upriličena je u Ravnom. Tom je prigodom autor istaknuo kako je to knjiga o jednom prošlom vremenu u kojem je narod južne Hercegovine, ali i izvan tih okvira, gospodski živio.

‘’Ustvari, riječ je o knjizi koja obuhvaća vrijeme i područje uskotračne pruge od Čapljine do Dubrovnika, pa do Zelenike i Podgorice u Crnoj Gori, a koju je izgradila Austrougraska monarhija. Govori o tome šta je danas ostalo od te željeznice s kojom smo ušli u Europu 1901., a izašli iz nje 1976. godine kada je ukinuta – kazao je Vukorep, koji je materijal o knjizi skupljao godinama.

‘’Iza ove pruge ostala je velika spomenička baština a prije svega od željeznice koja služila u pet prošlih država’’, kazao je Vukorep kojemu mu je ovo sedma objavljena knjiga, a sinoć je najavio i sljedeći uradak. Riječ je o knjizi „Svadbeni običaji Hercegovine“.

Uz autora, knjigu “Pruge koje su život značile” sinoć su predstavili akademik Mladen Bevanda, Niko Vuković i Danijela Maslać.

‘’Okupator gradi prugu, otvara ovaj lijepi prostor, zapošljava ljude, a tzv. vlast prugu ukida i ostavlja ljude bez egzistencije’’, zaključuje Bevanda prilikom predstavljanja knjige, a Niko Vuković, koji je radio na staroj željeznici, kazao je kako je odluka o ukidanju pruge bila politička odluka.

‘’Kada je donesena odluka da se pruga ukine 1976. godine s obrazloženjem da je nerentabilna, očito je bilo da se radilo o političkoj odluci’’, kazao je Vuković.

U ime nakladnika okupljenima se obratio Andrija Šimunović, načelnik općine Ravno. U glazbenom dijelu programa nastupio je HKUD Hutovo.

Kopirati
Drag cursor here to close