Ljubuški

Proslavljen sv. Stjepan na Hardomilju: Pekao se vol u čast Stipe Stiva Bubala

Kultura / Vjera | 04. 08. 2016. u 12:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer je na Hardomilju proslavljen blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, zaštitnika tog mjesta kome je i posvećena crkva na Hardomilju. Svečanu svetu misu u 19 sati predvodio je fra Stipan Klarić, koji će se otprilike za dva tjedna doći u samostan na Humac i obnašati službu zamjenika odgojitelja novaka i biti župni vikar, priopćeno je.

Veliko mnoštvo Hardomiljčana, domaćih i onih koji su pristigli „sa svih strana svijeta“, te ostalog vjerničkog puka, ispunilo je prostor ispred crkve na Starom Hardomilju kako bi slavili svetu misu kojoj su uz fra Stipana koncelebrirali humački župnik fra Ivan Boras, mostarski gvardijan i bivši kapelan na Hardomilju fra Iko Skoko i fra Goran Azinović.

U nadahnutoj propovijedi fra Stjepan je okupljenim vjernicima govorio o đakonu Stjepanu koji je bio pun mudrosti i Duha Svetoga.

"Sveti Stjepan je bio đakon, zajedno s još šestoricom mladića, koje su apostoli prepoznali kao ljude pune Duha Božjega, obdaren ljudskim vrlinama za službu apostolsku. Služba je podrazumijevala pomoćnika apostola koji je zadužen za pitana socijalnih slučajeva unutar zajednice. Da bi se apostoli posvetili propovijedanju ovi ljudi su kao njihovi suradnici bili na pomoći onima koji su slabi i nemoćni. Braćo i sestre jedna od bitnih dimenzija Crkve je upravo to služenje, nisu apostoli izmislili đakonat, nego su iz svete uspomene na Isusa utemeljili tu službu služenja drugima." rekao je fra Stjepan te potaknuo vjernike da razmisle o dimenziji služenja koja treba biti prisutna u životu kako svakog od nas tako i Crkve.

"Ne možemo tražiti opravdanje da jedni drugima ne učinimo dobro i da ne stvorimo sustav koji će biti dobar da niko ne bude obespravljen, prevaren, izigran, da se neosjetni ostavljen. To je zadatak koji su imali đakoni ali i svi mi danas. Isus na ovom svijetu nema drugo srce, nego moje i tvoje srce, nema druge ruke i oči nego moje i tvoje ruke i oči kojima će pomoći drugima. Isus nas treba i on nas šalje kako bismo izgrađivali bolji svijet. Zato, draga braćo i sestre budimo hrabri, jedni drugima činiti dobro i vršimo Božje zapovjedi te svojim primjerom poput Stjepana hrabro posvjedočimo da smo Kristovi." zaključio je fra Klarić.

Ove godine, osim što su jubilarni deseti put proslavili zaštitnika, Hardomiljačni su imali i poseban razlog za slavlje. Naime, nedavno je završeno asfaltiranje po 4 km puta do crkve (po 2 km puta od zaselaka Žabar i sa Pivnica) što je donacija poznatog hrvatskog iseljenika Stipe Stiva Bubala.

"Dragi Stipe, Vama i vašoj obitelji iskreno se zahvaljujem u ime cijeloga sela na nesebičnom daru. Neka Vam Gospodin uzvrati svojim darovima. Još dugo nam živjeli u zdravlju i veselju." rekao je na koncu svete mise župnik fra Ivan Boras, te pozvao je Stiva i suprugu Louise Bubalo da dođu do oltara gdje su im ispred sela Hardomilje simbolične darove predali Frano Rupčić i Ilija Boras.

Stipe Stiv Bubalo u pratnji supruge s oltara je pozdravio sve koji su sinoć došli na kultno mjesto svih Hardomiljčana i pozvao da zajedno rade na boljitku mjesta, župe, kraja…

"Rođen sam prije 84. godine u ovom mjestu, kojih 120 metara dalje u prvoj kući od crkve i sada dolazim ispred vas i govorim nešto što mi je na duši i srcu. Drago mi je da smo ja i moja supruga napraviti nešto za Hardomilje. U tuđem svijetu nismo zaboravili gdje smo rođeni i otkud smo došli, svake godine dolazimo i želimo pomoć. Ovo je poklon od moje obitelji, djece i unučadi jer mi je duša puna što danas stojim na mjestu gdje je grobnica i mojih roditelja, brata i sestre", rekao je velikodušni Stipe Bubalo.

Druženje i susret Hardomiljčana i njihovih prijatelja uz piće, roštilj i pečenog vola potrajalo je do kasno u noć. Za dobru atmosferu se pobrinuo HKUD Hardomilje, mladi guslar Ivan Vidić iz čapljinskog naselja Dretelja koji je odguslio je pjesmu posvećenu Stipi Bubalu kojom ga je ganuo do suza, članice prve hrvatsko-kulturno umjetničke skupine koje pod imenom Dream team Babe, ljubuški gangaši i domaća glazbena skupina.

Time je završio program koji je započeo trodnevnom duhovnom pripravom sv. Stjepanu i bogatim kulturnih događajima u Zavičajnom domu na Starom Hardomilju.

Organizator svih događanja u sklopu proslave sv. Stjepana proteklih dana je Mjesna zajednica Hardomilje, Udruge Baština i Staro Hardomilje, a pokrovitelji proslave i susreta Hardomiljčana su Ministarstvo financija ŽZH i Općina Ljubuški, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close