Dani mevluda i zikra

Promovirani 'Korijeni hercegovačke begovske obitelji Ljubović'

Kultura / Flash | 05. 05. 2015. u 07:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru 40. Manifestacije 'Dani mevluda i zikra' u Studentskom hotelu Mostar u ponedjeljak je promovirana knjiga 'Korijeni hercegovačke begovske obitelji Ljubović', autora Envera Ljubovića. Na promociji su pored autora govorili prof.dr. Fahrudin Rizvanbegović i mr.sc. Nusret Omerika.

Obitelj Ljubovića porijeklom je iz istočne Hercegovine. Središte ove obitelji je selo Odžak koje leži 7 km jugoistočno od Nevesinja. Na ovom području su se nekada u vrijeme Turaka-Osmanlija nalazili begovski odžaci, kule i posjedi begova Ljubovića, pa je ovo mjesto po tim posjedima i dobilo ime. Poznati turski putopisac Evlija Čelebija 1664. godine u svome putopisu navodi begove Ljuboviće pod imenom Lubzade i njihov čifluk na Buni. Po svoj prilici Ljubovići su i prije dolaska Osmanlija bili bogati i pripadali su utjecajnom plemićkom staležu. Kao bogati plemići prije dolaska Osmanlija oni su sačuvali svoje pozicije, status, ugled, imanja.

Primili su islam, i to dosta rano, odmah krajem 15. st. Najstariji poznati član ove najznamenitije begovske obitelji u cijeloj Hercegovini bio je derebeg hadži Sulejman –beg Ljubović, koji je živio u drugoj polovici 16. st. Omer-beg Ljubović je živio u Herceg Novom. Osman-beg Ljubović je poznati pjesnik po nadimku Hilmi, a bio je sudionik opsade Kandije, tj. Krete (1645.-1669.) u grčkom arhipelagu. Sulejman Ljubović je pogubljen 1629. godine, zajedno s ocem, u vezirskom gradu Travniku, a pogubio ih je Abaz paša.

Na samoj promociji moglo se čuti i mnogo više ne samo o genaološkom stablu obitelji Ljubovića već i o usmenim epskim pjesmama, o bošnjačkim poznatim obiteljima tijekom osmanske vladavine nad Bosnom i Hercegovinom.

Kopirati
Drag cursor here to close