Osmanska tolerancija

Promovirane knjige ''Osmanska tolerancija'' i ''Turci, istine i laži''

Kultura / Knjige | 17. 03. 2015. u 17:05 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Yunus Emre Enstitüsü Turski kulturni centar Mostar danas su u amfiteatru Univerziteta 'Džemal Bijedić‘ promovirane knjige ‘Osmanska tolerancija’i ‘Turci, istine i laži’, autora dr. Senada Hasanagića, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Knjige je objavila izdavačka kuća ‘Zalihica’, a mostarskoj publici predstavio ih je sam autor Senad Hasanagić. Kako je kazao riječ je o njegovim dvadesetogodišnjim istraživanjima koja su dobila i znanstveno vrednovanje obranom magistarske i doktorske teze.

"Osmanska tolerancija svoje ishodište crpi iz islamksog učenja o ljudskim pravima definiranim Medinskom poveljom, prvim pisanim zakonom u povijesti čovječanstva", istaknuo je Hasanagić.

Ilustrirajući stupanj vjerskih sloboda u okviru osmanskog carstva podsjetio je na zaključke Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU-a) da se ne zna točan broj crkava koje su srušene na području Srbije u vrijeme osmanske uprave, ali da se zna da ih je izgrađeno preko pet stotina.

Hasanagić je istraživao i osnove etničkih sloboda koje su podrazumijevale pravo na samoodređenje svakog naroda i pojedinca da se imenuje kako želi.

"Osmanske vlasti se u ta pitanja nisu miješale. Svatko se mogao izjasniti i kao Armenac i kao Srbin, Rumunj, Bošnjak ili kako god je želio. Upotreba jezika i pisma svakog naroda bilo je zagarantirano od sultana Fatiha do kraja osmanskog prisustva na Balkanu o čemu svjedoči službena korespondencija bosanskih franjevaca, koji su se sultanu obraćali na svom jeziku bez prijevoda. Osmanska dominacija nije potirala niti kulturne posebnosti ni jednog naroda koji se našao pod njenom vlašću, niti je dirala u njihove običaje", kazao je Hasanagić.

Bosansku Ahdnamu izdatu franjevcima Hasanagić smatra samo jednim od brojnih dokumenata koje su sultani izdavali na različitim teritorijima o pravima na vjeru, jezik, običaje i kulturu. Naveo je niz sličnih dokumenata ne samo na području Balkana već i Male Azije, te području Afrike.

Govoreći o predrasudama koje kruže o nekada najvećem svjetskom carstvu Hasanagić se zadržao na povijesnom pitanju Jermenaca oko kojeg se u posljednje vrijeme vode žučne rasprave. "Paradoksalno je da odluke o tome je li počinjen genocid nad Armencima umjesto znanstvenih radnika donose politički parlamenti. To se mora zaustaviti, jer ako parlamenti budu odlučivali umjesto znanosti, znanost će nestati", ustvrdio je Hasanagić.

Promociji knjiga ‘Osmanska tolerancija’ i ‘Turci istine i laži’ prisustvovali su i generalni konzul Republike Turske u Mostaru Tolga Bermek i direktor Yunus Emre Enstitüsü - Turskog kulturnog centra u Mostaru Yunus Dilber. "Tolerancija je najvažnija stvar u svjetskim tokovima. Ove knjige će poslužiti kao priručnik za današnje i buduće generacije i svjetlo prema vanjskoj politici", kazao je  Bermek.

Kopirati
Drag cursor here to close