Ugodno iznenađenje

Promovirana zbirka poezije Željka Grahovca - 'U oba roda'

Kultura / Flash | 13. 03. 2015. u 07:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga poezije „U oba roda“ autora Željka Grahovca, promovirana je u prostorijama Srpsko prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Sarajevu. Promotori knjige, pored autora bili su književnica Ljubica Ostojić, pjesnik Elis Bektaš i novinar Đorđe Krajišnik.

''Knjiga je ugodno iznenađenje. To nije knjiga koju pročitate, sklopite i ostavite kao pročitanu. Ona uvijek emanira neka druga značenja, mogućnosti. Zanimljiva je i imat će svoju publiku'', kazala je u izjavi za medije Ljubica Ostojić. Knjiga ima 30 pjesama, koje pjesnik govori jednim dahom i govori iz jednog, u oba roda.

Grahovac kaže da se knjiga piše za vremena koja dolaze, te da u ovoj knjizi on relativizira klasični autorski koncept, a to znači da su čitatelj i pjesnik lice i naličje jednog istog i "uvijek imam sugovornika i u svakoj pjesmi je polarna konstelacija postavljena, ja i svijet, ja bivši, ja budući“.

''Ja smijem da zaustim da kažem sve u pjesmi. Poželjno je da kažem sve, ali ono iz čega se govori, mora da bude jedno. Apsolutno jedno i jedino. Da li je to bol, strast, smrt, esencijalizacija biti, koja je jedna. To je polarizacija. Ono iz čega govorim je jedno, ono što govorim je sve. Sve je ojezikovljenje'', kaže Gautor.

On ističe da sva energija koja prožima stihove nije posljedica njegove volje da nešto kaže, već se ona događa zato što uspijeva stalno održavati taj polaritet. Govoreći o knjizi, pjesnik Elis Bektaš je kazao da ova zbirka poezije predstavlja veliku poeziju koja se ugrađuje kao ugaoni kamen u čitavoj jednoj epohi, te iako to možda zvuči pretenciozno, ali ovakve zbirke ne nastaju često.

''Mi još uvijek sada samo mucamo, a tek će budućnost o njoj govoriti punim plućima. To je jedan dijalog pjesnika sa svijetom, sa samim sobom, sa lektirom koju je iščitao, ozbiljnom, bitnom. Knjiga koja nas može podučiti puno čemu kao čitatelje, knjiga koja se dotiče svih bitnih pitanja za čovjeka kao bića. Života, smrti, ljubavi'', kazao je Bektaš. Izdavač knjige je Opća biblioteka „Zenica“.

Kopirati
Drag cursor here to close