Trebinje

Promovirana knjiga "Preko praga" vladike Grigorija

Kultura / Flash | 10. 08. 2017. u 05:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Trebinju je sinoć promovirana knjiga "Preko praga", autora episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

O zbirci pripovjedaka o sudbini malih u Hercegovini s kraja prošlog stoljeća govorili su književnici Miljenko Jergović i Vladimir Pištalo.

Jergović je rekao da riječ o knjizi koja pripovjedački proznim sredstvima potpuno osvaja čitatelje i svjedoči važne činjenice svoga vremena, piše Srna.

Prema njegovim riječima, vladika Grigorije se u pričama bavi svojim životom, svojim vremenom i svojom sadašnjošću.

"Govori o ljudima koji su drugima činili zlo, ali mnogo više o ljudima koji su od drugih podnosili zlo i pri tome čini nešto dragocjeno u književnosti, životu i našem odrastanju. To je u književnom smislu izvanredno dobro izvedeno, u društvenom smislu strašno važno, a u moralnom smislu beskrajno dragocjeno", rekao je Jergović.

Pištalo kaže da je riječ o jednoj kompliciranoj knjizi koja u svojim elementima podsjeća na "Baštu sljezove boje" Branka Ćopića, što je veliki kompliment.

"Volio bih da prvu priču 'Prag' čitaju djeca jer je jako dobro štivo za mlade. Posebno važan je osjećaj radosti kod vladike Grigorija. On se vraća radosti, šali i ne zna se gdje prestaje molitva, a počinje priča, gdje prestaje šala, a počinje pouka", ističe Pištalo.

Prema njegovim riječima, u pričama vladike Grigorija mrtvi ljudi nikada ne odlaze, pa smrti, u određenom smislu nema, a taj osjećaj radosti je odlika njegove zdrave prirode.

"On je čovjek koji je okrenut drugima, obnavljanju i radosti života, koji ima sposobnost da vidi mnogo ljepote u ljudima i krajoliku", rekao je Pištalo.

Vladika Grigorije kaže da su u knjizi realne priče, događaji koje je sam proživio ili su mu ih pričali njegovi bližnji, a koje imaju pečat njegovog doživljaja.

"Ove priče pokazuju da je život često puta kompleksniji nego naša imaginacija i izmišljanja priče, koja, svakako, može biti korisno i umjetnički važno. Ove priče, tim prije, što su istinite događaji opisani iz moga viđenja, daju važan aspekt svemu što možemo pročitati u ovoj knjizi", rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Kopirati
Drag cursor here to close