Najstariji časopis u BiH

Promoviran dvobroj časopisa ''Bosanske vile''

Kultura / Flash | 26. 03. 2015. u 20:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvobroj lista za književnost, kulturu i društvena pitanja "Bosanske vile“ promoviran je u četvrtak u Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu "Prosvjeta“ u Sarajevu.

Promotori su bili Željka Jovančić, glavna i odgovorna urednica lista, te književnici Lamija Begagić i Željko Pržulj.

List "Bosanske vile“ kotira među najstarijim časopisima u BiH, a kako je pojasnila Jovančić, prvi broj je izašao davne 1885. i izlazio do početka Prvog svjetskog rata. Tada se ugasio, sve do 1994. godine kada je ponovo pokrenut.

''Za ovaj časopis vezan je kuriozitet, jer je nobelovac Ivo Andrić je 1911. upravo u ovom časopisu objavio pjesmu 'Sumrak''', kazala je Jovančić.

Dodala je da redakcija koja vodi časopis potencira afirmaciju autora, pisaca, pjesnika, publicista, kao i autore drugih književnih žanrova, ali su otvoreni i za mlade, nepoznate autore.

''Jako je važno da se obnovio rad ovog lista. Periodika izlaženja na šest mjeseci je izuzetan uspjeh s obzirom na situaciju. Nastavak tradicije časopisa kojeg su uređivali i na kojem su radili Šantić, Dučić i velika imena naše književnosti je od neprocjenjivog značaja'', naglasila je književnica Lamija Begagić.

Ovaj dvobroj je sadržajno raznolik, a pored ostalog je u njemu se našla i satira "Simfonija“ Radivoja Bojičića, dio budućeg romana Lamije Begagić "Od Sarajeva i nazad“, proza Dževada Karahasana "Dizanje pruge“.

Značajno mjesto u ovom listu našao je i odlomak iz romana Željka Pržulja "Ruka anđela“.

Kopirati
Drag cursor here to close