Kulturna manifestacija

Promocijama knjiga i otvaranjem izložbe započeli Dani berbe grožđa

Kultura / Flash | 20. 09. 2014. u 14:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji 'Dani berbe grožđa' počeli su sinoć kulturnim programom u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Čiltuku. Prve večeri kulturno-turističko-gospodarstvene manifestacije u Čitluku je otvorena izložba slika i skulptura Ernesta Markote, a nakon toga u hotelu 'Brotnjo' predstavljene su slikovnica 'Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik' i knjiga 'Međugorje 1981-2014. Povijest ukazanja i poruke Kraljice mira od 1981.-2014. godine'.

Dobrodošlicu uzvanicima u galeriji Klub Matice hrvatske na otvaranju izložbe akademskog slikara Ernesta Markote sinoć su poželjeli predsjednik Ogranka Matice hrvatske prof. Andrija Stojić i akademski slikar Franjo Primorac. Primorac je ovom prilikom govorio i o likovnom izričaju svog kolege, a nakon toga se okupljenima obratio akademski kipar Ante Brkić.

"Motivi su mu mnogostruki, a najčešće su hercegovački krajobrazi, primorski pejzaži, seoske vedute sa starim kućama rasutim po obroncima plodnih polja, kao da su srasle s kršem na kojem uspijeva sočno lozje, cvjetaju bajami i šipci, medne smokve i maslinici. Upravo priroda u njegovim djelima ima posebno mjesto, a to su najčešće plodovi grožđa, smokve, šipka, bajama i masline. Značajno mjesto imaju mrtve prirode, a osobitu pozornost pridaje portretima i kompozicijama sa ljudskim figurama", kazao je Ante Brkić i na kraju predstavljanja likovnog opusa Ernesta Markote zaključio kako njegova umjetnost pripada mediteranskom slikarskom krugu u kojem dominiraju intenzivne i jarke boje, žestina sunčeve svjetlosti čija toplina nudi optimizam i svježinu, plavetnilo neba vedrinu, a voda plodnost, raskoš i vitalnost.

Petrušićeva djela uskoro bi mogla postati dio kazališnog repertoara

Nakon što su okupljeni razgledali izložene radove u galeriji Klub Matice hrvatske, program prve večeri ovogodišnjih 'Dana berbe grožđa' nastavljen je predstavljanjem slikovnice 'Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik' autora Pere Petrušića za koju je ilustracije izradio fra Tihomir Bazina. Slikovnicu objavljenu u ediciji 'Škrinjica' publici je pobliže predstavio fra Dario Dodig, dekan Broćanskog dekanata.

Fra Dario je na kraju predstavljanja zaključio: "Ova nas slikovnica Pere i fra Tihomira poziva na edukaciju, odgoj, ali osobito na život sv. Stjepana: služenje i praštanje kao temeljne kreposti kršćanskog života. Uzmite i čitajte. Poklonite je svojoj djeci i unučadi".

Sam autor slikovnice na sinoćnjem predstavljanju objasnio je razloge stvaranja slikovnice riječima: "Kada su me pitali zašto sada o sv. Stjepanu odgovorio sam im da je naš prostor u prošlosti jedno vrijeme bio zakinut za vjeronauk u školama. Radeći kao vjeroučitelj u pojedinim školama saznao sam da naši mladi vrlo malo znaju o kršćanskim i povijesnim osobama. Zbog toga sam se odlučio jednim djelom educirati mlade, prije svega djecu, da u njima pobudim želju za čitanjem i istraživanjem kršćanskih povijesnih osoba koje su povezane s našim krajem. Nadam se da će se svidjeti onima kojim je namijenjena – najmlađima".

Pero je sinoć također kazao kako je dobio poziv iz Lutkarskog kazališta Mostar u kojem su zainteresirani da zgode i nezgode malenog dječaka iz Perine knjige 'Zgode i nezgode malog Jerke' uvrste u repertoar.

Knjiga o 'posebnosti' međugorskog fenomena toplo preporučena čitateljima

U sklopu sinoćnjeg programa predstavljena je i knjiga 'Međugorje 1981-2014. Povijest ukazanja i poruke Kraljice mira od 1981.-2014. godine', dok predstavljanje knjige Sonje Jurić 'Biti dijete' nije održano zbog spriječenosti autorice. O knjizi autora Milenka Vasilja Mike okupljenoj publici više je kazao prof. Andrija Stojić.

Govoreći o knjizi predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku je kazao: "Ova knjiga ispunjava jednu prazninu među svim do sada napisanim knjigama o ovim zbivanjima. Ona nam pruža jedan jedinstveni i čisti pogled u stvari i svojevrsni je mali molitvenik kojeg možemo uvijek koristiti u svim prigodama i kod različitih raspoloženja... U knjizi je po prvi put objavljena meditacija fra Joze Zovke".

Knjiga strukturirana iz četrnaest poglavlja donosi i svjedočanstva vidjelaca kroz Gospine poruke, 100 najljepših slika od početka Ukazanja do danas i brojne druge sadržaje stoga je sinoć ova knjiga toplo preporučena čitateljima i svaki posjetitelj dobio je istu na dar.

Kulturna večer s kojom je započeo program '59. Dana berbe grožđa' završila je predstavljanjem ove knjige, no novo druženje prof. Andrija Stojić najavio je već za 25. rujan kada u Čitluk dolazi predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović sa suradnicima. Također, sinoć je najavljeni i dolazak Crkvenog mješovitog zbora sv. Cecilija iz Vinkovaca koji će 27. i 28. rujna gostovati na misama u Međugorju i Čerinu, navedeno je iz Matice hrvatske Čitluk.

Kopirati
Drag cursor here to close