Turbo-folk zvijezda

Promocija knjige "Turbo-folk zvijezda" autora Zlatana Delića

Kultura / Knjige | 07. 03. 2014. u 09:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena sutra će u Banjoj Luci biti promovirana knjiga "Turbo-folk zvijezda" autora Zlatana Delića koji analizira položaj žene na Balkanu kroz prizmu tekstova u pjesmama Lepe Brene, Cece Ražnatović, Severine Vučković i Jelene Karleuše.

Analiza autora Zlatana Delića obuhvaća period od trideset godina, od pojavljivanja Lepe Brene na estradnoj sceni bivše SFRJ do danas, i fokusirana je na načine konstruiranja ženskog subjekta u pjesmama i video spotovima četiri pjevačice.

Autor pokušava da prikaže na koji način glazba mijenja i utječe na društvo (i reprezentaciju žene) i kako se socijalne i političke promjene oslikavaju u glazbi.

- Ne možemo elitistički zatvarati oči pred činjenicom da su Brena, Ceca, Karleuša i Severina, i njihova glazba ono što ogroman broj ljudi na ovim južnoslovenskim prostorima najviše voli i najviše sluša -  kaže autor koji će na sutrašnjoj promociji raspravljati o načinima na koji se žene prikazuju u turbo-folk pjesmama - od žrtava do subjekata sa emancipatorskim potencijalima.

Promociju organiziraju nevladine organizacije Helsinški parlament građana i B.U.K.A. u klubu Delta u Banja Luci od 19 sati, i najavljuju nakon promocije "osmomartovsku žurku".

Kopirati
Drag cursor here to close