Centar za kulturu

Promocija knjige “Tajne uzvišenosti i Ostrvo Mesnevije” Dželaluddina Rumija

Kultura / Flash | 28. 10. 2016. u 08:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za kulturu Mostar i Izdavačka kuća “Bookline” iz Sarajeva organizuju promociju knjige “Tajne uzvišenosti i Ostrvo Mesnevije” Dželaluddina Rumija.

Promocija će biti upriličena u Centru za kulturu u subotu 29. ovog mjeseca u 18:30 sati. Promotori su dr. Munir Drkić i Hišam ef. Hafizović

Djelo Tajne uzvišenosti treće je najpoznatije djelo Dželaluddina Rumija. Riječ je o sedamdeset dva prigodna predavanja koja je on držao svojim sljedbenicima nakon susreta sa Šemsom od Tabriza.

Mnoga od ovih poglavlja odgovaraju mnogim poglavljima iz Mesnevije jer je Rumi po noći diktirao Mesneviju Husamuddinu Čelebiju, a po danu je razumljivijim jezikom i na jednostavan način svojim slušaocima objašnjavao ono što bi noć prije Husamuddinu citirao. U njoj možete pronaći njegov svjetonazor, onako kako je on vidio svijet, onako kako je on vidio ljude oko sebe i na pravi način možete upoznati njegovu osobnost sa svim prednostima.

''Dželaludin Muhamed Rumi (perzijski: ????????? ???? ????) poznat i kao Mevlana je bio pjesnik, pravnik, islamski učenjak, teolog i sufijski učitelj. Smatra se jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku. Ime Rumi je dobio zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, dok naziv Mevlana na perzijskom jeziku znači “naš vodič”'', priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close