25. prosinca

Promocija knjige "Politički diskurs u Bosni i Hercegovini ", te zbornika radova "Slovo o Maku"

Kultura / Flash | 23. 12. 2013. u 11:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige "Politički diskurs u Bosni i Hercegovini ", te zbornika radova "Slovo o Maku" bit će upriličeni u srijedu, 25. prosinca, s početkom u 18 sati, u velikoj Sali centra "Kralj Fahd" u Mostaru, priopćeno je iz Fakulteta humanističkih nauka "Džemal Bijedić" u Mostar.

Politički diskurs u Bosni i Hercegovini je doktorska disertacija doc. dr. Elvire Dilberović uobličena u vrijedno znanstveno djelo iz oblasti lingvistike. Jezičko-stilska analiza je rađena na građi printanih medija 1992-1995. godine. Značajna je zato jer u lingvističkoj znanosti manjka radova koji analiziraju suodnos politike i jezika.

Autorica propituje odnos jezika, konteksta i društva, odnos identiteta i diskursa, te se u istraživačkom dijelu fokusira na leksičku analizu političkog diskursa na primjerima printanih medija iz posljednjeg rata analizirajući, između ostalog, diskursni model žrtve u političkom diskursu, religijski identitet, ulogu historije, te upotrebu određenih stilskih figura u političkom diskursu.

Zbornik "Slovo o Maku" je rezultat međunarodnog naučnog skupa upriličenog na Fakultetu humanističkih nauka povodom 40 godina od smrti Maka Dizdara. U zborniku su objavljeni radovi sudionika znanstvenog skupa iz Njemačke, Grčke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close