Nacionalni spomenici

Projekt ''Povijesni urbani pejzaž: Mostar 2014. - 10 godina poslije'' dobio 20.000 KM

Kultura / Flash | 04. 06. 2014. u 12:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisivanje Ugovora između predstavnika kantonalnih i lokalnih zajednica i Federalnog ministarstva prostornog uređenja kao sufinancijera za projekte zaštite nacionalnih spomenika i projekte utopljavanja zgrada radi uštede energije upriličeno je danas u Sarajevu.

Prioritet je dat prijavljenima s poplavljenih područja.

Predstavljene su aplikacije u pet kategorija i to Zaštita islamskih sakralnih objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH, Zaštita katoličkih sakralnih objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH, Zaštita pravoslavnih sakralnih objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenikom BiH, Zaštita javnih objekata te Promocija i prezentacija nacionalnih spomenika.

Za Projekt '''Zidanje munare od klesanih kamenih blokova od kote osam do 19,90 metra Alibegove džamije u Žepču'', aplikanta Medžlisa IZ Žepče odobren je iznos od 50.000 KM, isto toliko novca odobreno je za Projekt Medžlisa IZ Stolac ''Dovršetak obnove i tekuće održavanje Careve džamije u Stocu''.

''Izvođenje radova na zaštiti i očuvanju nacionalnog spomenika - nastavak izgradnje zgrade Muzeja Franjevačkog samostana Kreševo'', aplikanta Općine Kreševo dobilo je 50.000 KM za realizaciju.

Za Projekt ''Nastavak urgentne sanacije hrama sv. Vasilija Velikog u Konjicu'', također je odobreno 50.000 KM, a aplikant je SPC općina Konjička u Konjicu.

U kategoriji Zaštita javnih objekata odobrena su sredstva za pet projekta po 40.000 KM. Općina Odžak je aplicirala s Projektom ''Rekonstrukcija i revitalizacija Male Vijećnice 'Beledija' u Odžaku''.

J.U. Muzej ''Bitka za ranjenike na neretvi'' Jablanica, prošla je s Projektom ''Sanacija ravnog krova Muzeja faza IV. Sredstva su odobrena i za Projekt ''Izrada glavnog projekta rekonstrukcije i sanacije Južne kule i južnih bedema starog grada u Maglaju'', aplikanta Općine Maglaj.

Također, sredstva od po 40.000 KM dobili su i projekti općina Ilijaš i Srebrenik ''Obavljanje prethodnih radova istražnog karaktera na nacionalnom spomeniku Graditeljska cjelina Stari grad Dubrovnik'' i ''Izrada glavnog projekta revitalizacije šireg kompleksa Starog grada Srebrenik''.

Za promociju i prezentaciju nacionalnih spomenika odobrena su sredstva za tri projekta. Za Projekt ''Škola u prirodi - Gorišić polje'', Općine Goražde odobreno je 20.000 KM, a isto toliko novca odobreno je za Projekt ''Mostar Seminar 03-14-Povijesni urbani pejzaž: Mostar 2014. - 10 godina poslije'' Ministarstva Graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ i ''Očuvanje spomenika ''Kuća Mare Popović'' kroz održivo korištenje i promociju bosanskohercegovačke tradicije'' Općine Gračanica.

Odobrena su i sredstva za pet projekata po 30.000 KM za projekte općina Bihać, Maglaj, Novi Grad, Hadžići i Ustikolina.

Kopirati
Drag cursor here to close