Spuštena zavjesa

Proglašeni najbolji na 'Mostarskoj liski'

Kultura / Kazalište | 27. 04. 2015. u 21:36 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je svečanošću dodjele posebnih nagrada završen međunarodni festival komedije 'Mostarska liska' za 2015. godinu. U natjecateljskom dijelu programa izvedeno je sedam predstava, dok je jedna bila van konkurencije.

Jedna predstava je izvedena u koprodukciji Narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta (Chick lit), jedna predstava NP Mostar (Šta ćemo sad) dok su ostale predstave bile gostujuće, odnosno kulturnih institucija iz drugih gradova - Sarajevo, Banja Luka, Zagreb, Kragujevac, Tuzla.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović istaknuo je kako je zadovoljan odzivom publike na predstave, ali i entuzijazmom svih glumaca, te osoblja institucije čiji je direktor.

"Nažalost, situacija u kojoj radimo je teška, ali ipak nastojimo publici kakav-takav program u skladu s mogućnostima. S druge strane pomoć institucija je veoma slaba, pa se moramo snalaziti kako znamo. U odnosu na druge kulturne institucije u gradu, Narodno pozorište je u najgoroj situaciji, ali se trudimo da to promijenimo, međutim ne nailazimo svugdje na otvorena vrata, pruženu ruku", rekao je Mujkanović.

Elvedin Nezirović, koji je bio predsjednik žirija publike uz Almu Fazil - Obad, Miru Pehar i Vahidu Crnalić, rekao je kako je bilo zadovoljstvo raditi sa spomenutim osobama, te kako je publika vidjela zaista dobre predstave.

Ipak, samo je jedna po odabiru publike bila najbolja, a riječ je o predstavi Narodnog pozorišta Mostar 'Šta ćemo sad' kojoj je publika dala najveću ocjenu.

Stručni žiri kojega su činili Admir Glamočak kao predsjednik, te članovi Tatjana Šojić i Jasna Žalica dodijelio je velike liske za najboljeg glumca, najbolju glumicu, najbolju režiju i grand prix za najbolju predstavu u cjelini.

Za najbolju glumicu proglašena je Mirela Videk (predstava 'This casting' - teatar Rugantino iz Zagreba), a za najboljeg glumca Izudin Bajrović (predstava 'Balkanski špijun u Sarajevu' - Narodno pozorište Sarajevo). Veliku lisku imenovanu kao 'Ahmed Obradović' za najbolju režiju dobila je Nina Kleflin (predstava '39 stepenica' - Narodno pozorište Tuzla). Najboljom predstavom u cjelini stručni žiri je proglasio 'Njuške' u izvedbi glumaca Teatra Exit iz Zagreba (nagrada će im biti uručena naknadno).

Saša Oručević u svojstvu umjetničkog direktora u Narodnom pozorištu Mostar rekao je kako je publika mogla vidjeti veoma različite predstave iz gotovo svih krajeva regije. Također, zahvalio je publici što je gotovo svaku večer za vrijeme trajanja festivala dvoranu Narodnog pozorišta ispunila gotovo do zadnjeg mjesta, što je znak da su željni kvalitetnih predstava i komedije. Oručević je ujedno i zatvorio ovogodišnji festival.

Predstava koja je izvedena van konkurencije u sklopu 'Mostarske liske' bila je 'Celo telo tu me boli' Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke. Ova predstava ponudila je najviše smijeha mostarskoj publici koja je nekoliko puta glumce vraćala na bis.

Radnja prati jedan dan u životu sredovječnog muškarca, intelektualca, koji je sam, nesretan, nerealiziran, izoliran od svijeta, sputan pretjeranom brigom majke, sve dok u njegov život sticajem okolnosti ne uđe napadna, neobrazovana i priglupa djevojka, koja pred njega postavlja zahtjev da joj daje privatne sate matematike.

Kopirati
Drag cursor here to close