Beograd

Prodaje se vila Titovog vjenčanog kuma

Kultura / Flash | 03. 07. 2015. u 12:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Beograd će na jesen oglasiti prodaju vile na Senjaku u kojoj je živio nekadašnji ministar unutarnjih poslova Jugoslavije Aleksandar Ranković, najavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali, javlja Tanjug.

Vila se nalazi na placu od 40 ari, a ukupna tržišna vrijednost objekta i zemljišta u lipnju 2013. godine, iznosila je 4.523.716,65 eura.

Međutim, kako je objasnio Mali, vrijednost vile i placa bit će ponovo procijenjena, nakon čega će objekt biti ponuđen na prodaju.

Mali je novinarima, nakon obilaska zdanja u ulici Andre Nikolića 5, rekao da vila pripada Gradu koji ju je dobio prije nekoliko godina u razmjeni s Olimpijskim odborom Srbije i dodao da nikakav zahtjev za restituciju nije stigao.

Zdanje je, dodao je gradonačelnik, pod prethodnom zaštitom, što znači da može bit srušeno, ali da mora da se napravi nešto slično ili identično tome.

"Ovo je pravi primjer imovine Beograda koji ima veliku vrijednost, a koja je u ovom trenutku mrtav kapital, jer samo pravi troškove zbog komunalija i održavanja. Gradu ne trebaju vile, hoteli, rezidencije i ovu vilu ćemo staviti na prodaju u rujnu ili listopadu, čim završimo procjenu vrijednosti", rekao je Mali, dodajući da je ispred vile od jučer postavljeno osiguranje.

On je istaknuo i da u vilu do prije tri tjedna nije moglo ući koliko je bila zapuštena i služila kao mjesto okupljanja narkomana, ali su "Zelenilo Beograd" i "Gradska čistoća" radili da se plac i kuća bar malo očiste, kako bi Beograđanima prikazali bogatstvo koje Grad ima.

Podsjetivši da Grad trenutno prodaje 26 stanova, Mali je naveo da će 22. srpnja biti održana licitacija za te objekte.

"To sve propada i nitko ga ne koristi i zato želimo da taj mrtav kapital pretvorimo u novac, pa da taj novac iskoristimo za izgradnju vrtića, socijalna davanja i za sve što je Gradu i građanima nužno", naglasio je gradonačelnik.
Površina kuće u Andre Nikolića 5 je 408 kvadratnih metara, gradnja je započeta prije Prvog svjetskog rata, dok je vila poprimila današnji izgled po završetku rata.

Objekt se nalazi u okviru prostorne cjeline Senjak-Topčidersko brdo-Dedinje i uživa status dobra pod prethodnom zaštitom.
U vili u Andre Nikolića 5 je do 1983. godine osnivač Organa za zaštitu naroda OZNA, Titov vjenčani kum i ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije Aleksandar Ranković.

Do 60-ih godina prošlog stoljeća se kao vlasnik objekta vodila Smiljana Čavić rođena Ćuk, a kuća je u njezinom vlasništvu bila 1958. godine, kada je zemljište masovno nacionalizirano. Ne postoje saznanja da je prije nje bilo drugih vlasnika objekta, ali do danas nije podnijet zahtjev za povraćaj imovine.

Kopirati
Drag cursor here to close