festival u Bugojnu

'Prljavi veš' i šesta epizoda Fedre

Kultura / Flash | 19. 07. 2016. u 10:10 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prošloj festivalskoj noći u Bugojnu predsavili su se Banjalučani s predstavom 'Prljavi veš', u režiji Aleksandara Pejakovića. Studentsko pozorište Banja Luka bugojanskoj publici se predstavilo na Kamernoj sceni KSC Bugojno. Pravo osvježenje 44. Fedre, nakon predstava koje su igrane u Pozorišnoj dvorani, Maloj Sali, evo upotpunjavamo i Kamernom scenom.

Vojislav Vujanović ovu razigranu družinu opisuje ovako: ''Studenti Banjalučkog univerziteta, nastavljaju tradiciju koju su ustanovili njihovi preci još osamdesetih godina prošlog stoljeća i u današnji bosanskohercegovački amaterizam ugrađuju onu energiju kojom se otvara i treća dimenzija amaterizma, intelektualni amaterizam, ona koja i jeste svojstvena ovom teatru i time sebi osiguravaju neprikosnoveno mjesto u repertoaru ovogodišnje Fedre“.

U predstavi igraju Zoran Jelić, Minja Glišić, Aleksandar Ćurlić, Miljana Orašanin, Slobodan Bobar, Aleksandar Ševo. Glazbu potpisuju Rok Partizani, dok je scenografiju izradio Zoran Bjelošević. Koreografiju i scenski pokret osmislila je Miljka Brđanin.

U ovoj šestoj epizodi festivala družili smo se sa knjigom. U Maloj sali je upriličena promocija knjiga u izdanju Teatra Fedra, „Boja krvi i ilovače I druge drame“ – Vahid Durakovići „Čovjek koji je pratio bubamare“ – Nedžad Milanović. To nije bila klasnična promocija knjige, već druženje sa knjigom. Veliki broj mladih ljudi se družilo sa autorima i saznalo neke komponente u stvaranju knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close