Pod kišnim nebom

Privatno i javno - jednodnevna galerija u mostarskom vrtu

Lifestyle / Putujte s nama | 28. 07. 2014. u 19:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

XIII. Međunarodna izložba "Privatno i javno" u organizaciji ULU En Face, otvorena je večeras u Mostaru u obiteljskom vrtu Inge Dragoje Mikulić i Željka Mikulića, koji su zahvaljujući organizatorima i umjetnicima jednu večer pod kišnim nebom otvorili galeriju.

Otvaranje izložbe kasnilo je nešto više od sat vremena zbog kiše, koja je neumorno padala, no entuzijazam okupljenih nije opadao i svi su nestrpljivo očekivali da vide umjetnička djela mladih umjetnika.

Svetoslav Cvetković akademski slikar iz Livna, dobio je nagradu ‘Privatno javno’, a njegova slika govori o egzistencionalnim problemima današnjeg svijeta. Nagradu je također dobila i umjetnica iz Srbije Ivana Mitić čiji ciklus slika govori u lifestyleu u Velikoj Britaniji.

Stručni žiri za dodjelu nagrada mladim umjetnicima ove godine činili su povjesničarka umjetnosti Inga Dragoje-Mikulić, akademska slikarica Sonja Vuk, asistentica na ALU u Zagrebu, akademski kipar prof. Nikola Vučković, predsjednik ULU En Face, likovni kritičar Ivan Vukoja iz Mostara i povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar iz Širokog Brijega.

''Ideja manifestacije nastala je u ljeto 2003 godine. Moj muž Nikola Vučković, akademski profesor je pokrenuo ovaj projekt radi svojih studenata. Njega su često kontaktirali studenti koji su odlazili u svoje male sredine nakon akademije, žalili se kako im je nezgodno u tim sredinama jer su ostali sami, nesigurni te nemaju s kim komunicirati. Onda je rekao da u vrtu naše kuće u Širokom Brijegu sastavimo umjetnike da se vidi tko što radi. Ta prva izložba je bila najmasovnija, te se od tada nastavila organizirati. Izložba se pokazala kao fino i korisno druženje za te mlade ljude. Iza nas ne stoji nikakva institucija, ali ljudi koji prepoznaju vrijednost ovog događaja ponude svoje vrtove. Ja osobno volim što se to događa u Mostaru jer je malo veće središte i ima veću umjetničku publiku'', rekla je za Bljesak.info umjetnica i profesorica Dragana Nuić – Vučković.

''Na ovogodišnjoj izložbi sudjeluje 35 akademskih umjetnika iz BiH, Hrvatske i Srbije sa slikama, grafikama, crtežima i skulpturama. Veliko hvala svim ljudima koji dolaze na manifestaciju, vole je i hvala im što su pričekali da kiša prestane'', nadodala je.

Projekt "Privatno i javno" pokazuje mogućnosti korištenja privatnih prostora u javne svrhe, posebno inzistirajući na mogućnosti prezentiranja mladih umjetnika. Po riječima organizatora na samom otvaranju ova izložba se organizira i jer se javni prostori sve češće koriste u privatne svrhe.

Umjetnici različitih generacija i likovnih poetika, jednu su večer mostarskoj publici ponudili zanimljiv i hvale vrijedan likovni događaj, koji se organizira bez sponzora zahvaljujući entuzijazmu organizatora koji daju priliku mladim umjetnicima za upoznavanje i druženje.

Kopirati
Drag cursor here to close