Mir vama

Priprema se poseban misal prema kojem će Papa slaviti misu u Sarajevu

Kultura / Vjera | 26. 05. 2015. u 08:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH se priprema za treći pohod jednog Petrova nasljednika. Mir je ključna riječ koju je zazivao Ivan Pavao II., Benedikt XVI., a to je i slogan s kojim papa Franjo dolazi početkom lipnja. Središnji događaj za vjernike je misa na Koševu, oko koje sve detalje pod nadzorom drži mons. Tomo Knežević, mjesni ceremonijar i voditelj liturgijsko-glazbenog povjerenstva, piše Večernji list.

Mons.Knežević ističe kako je za sve kršćane euharistijsko slavlje središnji događaj susreta sa Svetim Ocem. Ne smijemo smetnuti s uma, kaže, kako je liturgija izvor iz kojeg proistječe sva snaga Crkve, ali i vrhunac prema kojemu teži njezino cjelokupno nastojanje.

''I zato je trebalo puno toga, u suradnji s drugim pododborima, pripremiti. Na prvome mjestu, to su liturgijski tekstovi koje ovdje pravimo i vatikanskom liturgijskom uredu predlažemo.

Na našu veliku radost sve smo dobro pripremili i predložili tako da se u Vatikanu priprema poseban misal prema kojem će Papa slaviti misu i imati molitveni susret s duhovnim zvanjima u sarajevskoj prvostolnici, a mi pripremamo Vodič za oba liturgijska slavlja'', kaže Knežević.

Ističe kako se postavilo i pitanje kako stadion Koševo učiniti liturgijskim prostorom, odnosno najvećom crkvom na otvorenom tih dana.

Brojni su drugi sadržaji koje je trebalo završiti kao što su pripremanje i nabava liturgijskog ruha, posuđa, hostija, misnoga vina i cjelokupno uređenje liturgijskog prostora tj. podija s oltarom, ambonom (besjedištem), s Papinim sedesom i dva križa, Gospinom slikom, prostora sa stolicama za suslavitelje i asistencijom.

''Međutim, moralo se misliti i na svećenike suslavitelje, kao i na veliki liturgijski zbor. Brojni su katolici, a ima i nekatolika koji su bili spremni darivati sebe i biti konkretna potpora u ovom liturgijskom događanju.

U ovom dijelu posebnu zahvalu zaslužuju svi članovi Liturgijsko-glazbenog pododbora, posebno moj zamjenik doc. dr. sc. Dubravko Turalija, kao i osobe iz drugih pododbora crkvenih i državnih vlč. Fabijan Stanušić i Damir Ramljak Tigar. Bez njih dvojice sve bi išlo puno teže i složenije'', kaže mons.Knežević za Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close