Kulturna inicijativa

Prijateljska izložba: Interart - Zajedno, skupno, insieme

Kultura / Umjetnost | 30. 09. 2014. u 18:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložbom slika u utorak je u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru otvorena kulturna inicijativa INTERART - "Zajedno-Insieme''.

''Zahvaljujući pomoći Italije ova inicijativa danas funkcionira. Mi sada našom inicijativom samo nastavljamo već odavno stečeno prijateljstvo između Italije i Bosne i Hercegovine'', napisala je u svom govoru pod nazivom ‘Prijateljstvo’ Enisa Bukvić

Mostarcima su se na prvoj večeri s likovnim radovima predstavili Ruža Gagulić, Enes Lević, Mirjana Sara Sophia, Laura Grusoivin, Claudio Pesci, Aleksander Peca, Loretta Dorbolo i Franco Zerial. Dok su svoje skulpture izložit će Florijan Mićković, a fotografije Josko Prinćić.

''Prijateljstvo je važno, posebno danas kada je svijet izabrao put globalizacije. Krećemo se, radimo i stvaramo istovremeno u različitim zemljama. Tehnologija nam to omogućuje. Svijet postaje jedna cjelina, jedan narod, jedna Zemlja i trebamo širiti prijateljstvo i ljubav na svim nivoima. Zato budimo prijatelji i razvijajmo prijateljstvo. Prijateljstvo znači bolja budućnost za sve nas'', završila je govor Bukvić.

Umjetnici koji se predstavljaju najvećim dijelom dolaze iz Italije, s tim da su porijeklom iz BiH, Hrvatske i pripadnici slovenačke manjine talijanske nacionalnosti. Inicijativa je organizirana od strane Slovenačkog Kulturnog Doma iz Gorice, udruženja 'Maja' iz Gorice i Zajednice građana BiH iz Rima.

Suorganizatori su Muzički Centar Pavarotti i Muzej Hercegovine iz Mostara, gdje se također održavaju programi ove inicijative.

Kopirati
Drag cursor here to close