Falis mi

Priča o ljubavi Mani Gotovac predstavljena mostarskoj publici

Kultura / Flash | 21. 02. 2015. u 23:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘’Knjiga se bazira na mom životu a meni je bilo bitno da ona postane književno štivo. Pisat može svatko, i svoju biografiju danas može napisati pisati svatko. Ja sam htjela da moja knjiga ima literarnu vrijednost, pogotovo jer sam ranije pisala teotrologiju’’, govori Mani Gotovac za Bljesak.info povodom predstavljanja svoje knjige ‘Fališ mi’ te predstave ‘Pričaj mi o Gorkom’ koju je mostarska publika imala priliku vidjeti 21. veljače u hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače.



‘’Mostar sam posjetila tri mjeseca prije rata i ovo sada je prvi put nakon, tako da sam bila beskrajno sretna kada su me pozvali na ‘Kosačin tjedan kulture’ jer mi je neobično drag te sam se zato nakon toliko godina odvažila i došla’’, govori Mani i dodaje kako se na pisanje jednog ovako iskrenog djela odlučila na nagovor Velimira Viskovića te kako je za nju pravo čudo da je knjiga četiri godine bestseller u Hrvatskoj i izvan nje.



‘’Predstava 'Pričaj mi o Gorkom', koju sam napravila prema toj knjizi, u izvedbi HNK iz Varaždina, je prije nekoliko dana imala svoju 85. izvedbu i gostovala je u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj’’, ističe Željezna lady kazališta  te je nakon Sarajeva, Mostar drugi grad u BiH u kojem gostuje.

Nespecifična promocija knjige, realizirana kao opušteni razgovor sa ženom koja otvoreno progovara o svome životu koji je, sudeći po detaljima iz knjige, pun svega osim konvencionalnosti i idiličnosti bio je prava kulturna poslastica za mostarsku publiku. S autoricom je razgovarao dramaturg i umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, dok je izvatke iz knjige čitala glumica Maja Lasić, a moderatorica programa bila je glumica Tina Laco.

Roman „Fališ mi“ u mnogim je osvrtima predstavljen kao „autobiografija bez uljepšavanja“; naime, kroz ove intrigantne memoare Mani Gotovac, inače poznata po oštrom kritičarskom peru i iskrenosti po pitanju najosjetljivijih i najprovokativnijih tema, paralelno iznosi pikanterije iz svoga privatnog života, kao i prateća društveno-politička previranja u određenom vremenu. Inspiriran pričom Mani Gotovac, ansambl HNK Varaždin sklopio je toplu i intrigantnu teatarsku priču o ljubavi i povezanosti dvoje ljudi u društveno turbulentnim vremenima. U predstavi su igrali Hana .Hegedušić, Mirjana Sinožić i Robert Plemić.

Kopirati
Drag cursor here to close